Botuliinihoidot neurologisissa sairauksissa

Oikein käytettynä botuliini on turvallinen lääkeaine. Botuliinia käytetään mm. dystonian, liikahikoilun, migreenin, lihasjäykkyyden sekä kasvolihasten kouristusten hoidossa.

Botuliini eli botuliniumtoksiini on vahva aine, joka vaikuttaa hermopäätteisiin lamauttavasti estämällä siellä välittäjäaineen vapautumista.  Botuliini vaikuttaa myös muihin kipuun liittyviin välittäjäaineisiin.

Botuliinin hoidollinen käyttö on laajentunut useille erikoisaloille, ja sitä käytetään monien erilaisten vaivojen hoidossa. Ensimmäisiä kertoja botuliinia käytettiin karsastuksen hoidossa 1970-luvun lopulla.

Botuliinin vaikutus on määräaikainen. Tämän vuoksi hoito annetaan toistuvina ruiskeina muutamien kuukausien välein. Botuliinia annetaan lihakseen, ihon alle tai rauhaseen. Oikein käytettynä botuliini on turvallinen lääkeaine. Hoito määritellään diagnoosin pohjalta neurologin toimesta.

Botuliinia käytetään muun muassa seuraavien neurologisten vaivojen hoidossa:

  • Dystoniat , jotka ovat lihaksen tai lihasten tahattomia ja tarkoituksettomia supistuksia.  Dystonia aiheuttaa poikkeavia asentoja ja liikkeitä sekä toiminnan sujumattomuutta.  Tavallisimpia dystonioita ovat kenokaulaisuus, luomikouristus ja raajojen dystoniat kuten kirjoituskouristus.
  • Kasvolihasten kouristuksessa, jossa todetaan kasvolihasten toistuvia epäsäännöllisiä nykäyksiä tai pitkittyneitä kouristuksia
  • Liikahikoilu kainaloissa
  • Aivohalvausten jälkeisen lihasjäykkyyden hoito
  • Kroonisen migreenin estohoito

Neuro NEO:ssa botuliinihoitoa antavat lääkärit näet alla olevasta listauksesta. Varaa aika nettiajanvarauksemme kautta tai puhelimitse, puh. 010 235 3535.

Asiantuntijat

Harri Arikka

lastenneurologi

Anna Brück

neurologi

Pekka Jokinen

neurokirurgi

Nina Kemppainen

neurologi

Jaana Korpela

neurologi

Salla Lamusuo

neurologi

Pauliina Lindholm

neurologi

Olli Oksaranta

neurologi

Pauli Ylikotila

neurologi