Etusivu / Palvelut / Naistentaudit / Vaihdevuodet

Vaihdevuosioireet

Vaihdevuosioireita ovat tyypillisesti kuumat aallot ja hikoilu. Myös esimerkiksi unihäiriöt, masentuneisuus, ärtyneisyys, sydämen tykytys ja nivelkivut voivat olla vaihdevuosista eli estrogeenin vähenemisestä johtuvia.

Vaihdevuodet alkavat tyypillisesti 45–55 -vuotiailla naisilla, mutta yksilöllistä vaihtelua esiintyy. Vaihdevuosiin liittyvät oireet johtuvat munasarjojen estrogeenituotannon vähenemisestä. Oireet voivat alkaa jo ennen kuukautisten loppumista.

Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia 1–2 vuodella. Osalla naisista vaihdevuosioireet jatkuvat seitsemänkymppisenäkin, ja osa naisista ei missään vaiheessa kärsi minkäänlaisista vaihdevuosioireista.

Lääkäriin kannattaa hakeutua silloin, jos oireet häiritsevät jokapäiväistä elämää ja vaikuttavat heikentävästi elämänlaatuun. Vaihdevuodet ovat normaali ja ohimenevä vaihe naisen elämässä, ikään kuin aikuisen naisen murrosikä, eikä siitä pidä turhaan kärsiä, jos apua on saatavilla.

Naisten NEO:n gynekologeille voit varata ajan nopeasti ja helposti puhelimitse puh. 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Miten vaihdevuosioireita tutkitaan?

Tärkeä osa diagnoosin tekoa on potilaan oma kertomus oireistaan. Vastaanotolla tehdään tavanomainen gynekologinen tutkimus ja rinnat tunnustellaan. Laboratoriokokeita ei yleensä tarvita. Ultraäänitutkimus tehdään harkinnan mukaan. Tarvittaessa laaditaan lähete mammografiaan.

Miten vaihdevuosioireita hoidetaan?

Vaihdevuosioireiden hoito valitaan yksilöllisesti. Tehokkain hoito vaikeisiin vaihdevuosioireisiin on estrogeenikorvaushoito. Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse, halua tai voi käyttää estrogeenikorvaushoitoa. Muita lääkevaihtoehtoja voidaan tuolloin harkita.

Vastaanotolla arvioidaan mahdollisen hormonikorvaushoidon hyödyt ja punnitaan mahdolliset riskit. Hoidon valinnassa huomioidaan myös asiakkaan mahdolliset sairaudet ja muut lääkitykset.

Lääkärin kanssa käydään läpi myös elämäntapoihin ja ravitsemukseen liittyviä seikkoja. Monipuolinen terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja painonhallinta auttavat usein helpottamaan vaihdevuosioireita. Tutkimuksissa on myös todettu runsaan kahvinjuonnin, mausteisten ruokien ja tupakoinnin lisäävän oireilua.

Endometrioosi

Naisen virtsankarkailu

Kohdun ja emättimen laskeuma

Asiantuntijat

Marja-Leena Anttila

gynekologi

Tanja Kaita

gynekologi

Satu Lunden

erikoistuva gynekologi

Jatta Rautkorpi

gynekologi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO