Raskausajan ultraäänitutkimukset

Raskauden sijainti voidaan selvittää jo 5. raskausviikolla. Sikiön sydämen syke on löydettävissä raskausviikoilla 7–8 (kuukautisten ollessa 3–4 viikkoa myöhässä). Tuolloin ultraäänitutkimuksella voidaan myös poissulkea esimerkiksi tuulimunaraskaus tai muu poikkeava tilanne.

Ensimmäinen raskaudenaikainen ultraäänitutkimus on yleensä raskausviikolla 11–13. Ultraäänitutkimus on tarpeen aiemmin, jos odottavalla äidillä esiintyy kovia kipuja, taustalla on ollut lapsettomuutta, aiempi kohdunulkoinen raskaus tai muutoin selkeä epäily kohdunulkoisesta raskaudesta (esimerkiksi voimakas, toispuoleinen vatsakipu). Myös verinen vuoto antaa aiheen tutkimukselle.

Ultraäänessä saadaan varmuus raskauden kestosta ja sikiöiden lukumäärästä. Syke voi näkyä jo raskausviikolla 6, mutta ei aina välttämättä selkeästi. Tällaisessa tapauksessa asia kontrolloidaan 1–2 viikon kuluttua eli raskausviikolla 7–8.

Alkuraskauden ultraäänitutkimus tehdään yleensä emättimen kautta, ja virtsarakko olisi hyvä olla tyhjä tutkimukseen tultaessa. KELA korvaa osan gynekologisesta ultraäänitutkimuksesta sekä raskaustutkimuksista raskausviikoilla 10–14 ja 18–21+6.

Voit varata ajan Naisten NEO:n gynekologin vastaanotolle ultraäänitutkimusta varten puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Raskausaikana suositellaan kahta ultraääniseulontakäyntiä

Raskausaikana suositellaan kahta ultraääniseulontakäyntiä. Alkuraskauden ultraäänitutkimus (nt-uä, niskapoimun mittaus) tehdään noin raskausviikolla 12.

Keskiraskauden ultraäänitutkimus, eli rakenneultra, tehdään noin raskausviikolla 20. Molempiin tutkimuksiin kannattaa tulla virtsarakko tyhjänä.

Niskapoimun mittaus

Niskapoimun mittauksen (nt-uä) voi tehdä raskauden keston ollessa välillä h11+0 – h13+6. Optimaalisin aika tutkimuksen tekemiseen on raskausviikko 12.

Tutkimus tehdään yleensä emättimen kautta. Jos potilas haluaa, voidaan tutkimus tehdä myös vatsan päältä. Tällöin näkyvyys ei kuitenkaan ole yhtä hyvä, mikä voi heikentää mittauksen luotettavuutta.

Tutkimuksessa katsotaan niskapoimun lisäksi muun muassa sikiön syke sekä sikiön tärkeimmät rakenteet näkyviltä osin. Mikäli kohdussa onkin kaksoisraskaus, nähdään se yleensä viimeistään tässä vaiheessa. Poikkeavan paksu niskapoimu voi olla merkki kromosomipoikkeavuudesta tai esimerkiksi sikiön sydänviasta.

Varhaisraskauden yhdistelmäseula

Varhaisraskauden yhdistelmäseulalla tarkoitetaan sitä, että potilas on edeltävästi käynyt laboratoriossa verikokeilla (b-hCG ja PAPP-A) raskausviikolla h10 (välillä h9+0 – h11+6), jolloin verikoevastausten ja varhaisraskauden ultraäänitutkimuksen tulosten perusteella voidaan laskea yleisimpien kromosomipoikkeavuuksien riski.

Kohonnut riski ei vielä välttämättä tarkoita sitä, että sikiö olisi sairas. Jos riski on kohonnut, poissuljetaan mahdolliset sairaudet jatkotutkimuksilla. Jatkotutkimuksia ovat esimerkiksi lapsivesipunktio tai NIPT-tutkimus, eli sikiön kromosomien tutkiminen äidiltä otetusta verinäytteestä.

Rakenneultra

Rakenneultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 19–21. Tutkimuksessa katsotaan perusteellisemmin läpi sikiön rakenteet sekä muun muassa istukan sijainti, ja lapsiveden määrä. Tutkimus tehdään vatsan päältä, koska tässä vaiheessa raskautta näkyvyys on vatsan päältä jo parempi.

Muut ultraäänitutkimukset

Seulontakäyntien lisäksi ultraäänitutkimuksia tehdään, mikäli epäillään esimerkiksi kohdunulkoista raskautta tai raskauden kuluessa ilmenee ongelmia kuten verisiä vuotoja tai kipuja.

Ultraäänitutkimus voidaan tehdä myös silloin, jos odottavalle äidillä on huoli lapsen hyvinvoinnista. Huolia voi aiheuttaa esimerkiksi lapsen liikkeiden väheneminen, kohdun liiallinen tai liian vähäinen kasvu.

Asiantuntijat

Marja-Leena Anttila

gynekologi

Tanja Kaita

gynekologi

Satu Lunden

erikoistuva gynekologi

Jatta Rautkorpi

gynekologi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO