Etusivu / Palvelut / Naistentaudit / Raskauden ehkäisy

Raskauden ehkäisy

Raskauden ehkäisyn vaihtoehtoja ovat erilaiset hormonaaliset menetelmät (yhdistelmäpillerit, minipillerit, ehkäisyrengas, ehkäisylaastari, hormonikierukka, ehkäisykapseli) sekä hormonittomat eli kuparikierukka, kondomi ja naisen tai miehen sterilisaatio.

Raskauden ehkäisyyn on tarjolla monia erilaisia vaihtoehtoja, joista lääkäri voi suositella vastaanotolla keskustelun ja tutkimuksen perusteella asiakkaalle parhaiten sopivaa vaihtoehtoa. Niin sanottuna jälkiehkäisynä voidaan käyttää tablettimuotoista lääkitystä tai pysyvämpänä ratkaisuna kuparikierukkaa.

Kaikki ehkäisymenetelmät eivät sovi jokaiselle, joten harkinnassa otetaan huomioon yksilölliset seikat koskien elämäntilannetta ja yleistä terveydentilaa. Huolellinen haastattelu on tärkeä osa tilanteen arviota. Elämäntilanteet muuttuvat ja se, mikä on sopinut 15-vuotiaana, ei ehkä sovi enää 45-vuotiaana.

Gynekologin vastaanotolla tehdään tavanomainen gynekologinen tutkimus ja tarvittaessa ultraäänitutkimus. Myös esimerkiksi papa-koe on aina mahdollista ottaa ja saada lähete sukupuolitautitesteihin. Gynekologinen tutkimus ei aina ole välttämätön, jos kyseessä nuori nainen, joka on aloittamassa ehkäisypillerit ensimmäistä kertaa eikä erityistä ongelmaa tule esiin.

Raskauden ehkäisyn vaihtoehdot

Ehkäisymuodon valintaan vaikuttavat esimerkiksi muut käytössä olevat lääkitykset, tupakointi, yleinen terveydentila sekä mahdolliset muut kuukautisiin liittyvät ongelmat, joita ehkäisyn avulla voitaisiin samalla hoitaa. Lääkkeellisillä ehkäisymuodoilla on omat vaikutuksensa ja mahdolliset sivuvaikutuksensa, jotka tulevat osittain esiin yksilöllisesti. Gynekologi auttaa sinua valitsemaan parhaan mahdollisen ehkäisymuodon.

Varaa aika Naisten NEO:n gynekologille, puh. 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Kierukkaehkäisy

Kierukkaehkäisy sopii useimmille naisille, jotka toivovat pitkäaikaista ehkäisyä. Ensisynnyttäjien keski-ikä Suomessa on 29 vuotta, joten ehkäisyä tarvitaan useampi vuosi ennen ensimmäistä raskauttakin. Kierukkaehkäisy on hyvä vaihtoehto myös synnyttämättömälle naiselle.

Naisten NEO:ssa on tarjolla raskauden ehkäisyyn sekä hormonittomia kuparikierukoita että keltarauhashormonia sisältäviä hormonikierukoita. NEO:sta on saatavilla myös Gynefix-kuparikierukka.

Hormonikierukka

Viiden vuoden ehkäisyyn tarkoitettua hormonikierukkaa on saatavilla kahdessa eri vahvuudessa. Enemmän hormonia sisältävää kierukkaa voidaan käyttää myös hoitona runsaisiin ja kivuliaisiin kuukautisiin. Osalla naisista kuukautisvuodot jäävät kierukan käytön myötä kokonaan pois, mikä on vaaratonta.

Hormonikierukka sopii kaikenikäisille ja kaikenkokoisille naisille. Kierukka voidaan asettaa pian synnytyksen jälkeen, mieluiten vasta jälkitarkastuksen jälkeen tai sen yhteydessä, jos synnytys on ollut ongelmaton. Imetys ei ole este kierukan asetukselle eikä hormonikierukalla ole vaikutusta äidinmaidon laatuun tai määrään. Hormonikierukkaan ei ole todettu liittyvän lisääntynyttä veritukosriskiä.

Viiden vuoden hormonikierukan ehkäisyteho on 99,8 % (vrt. naisen sterilisaatio 99,5 %). Uudempi hormonikierukka (Jaydess) on tarkoitettu kolmen vuoden ehkäisyyn ja sen ehkäisyteho on myös erinomainen 99,6 %.

Kuparikierukka

Hormonitonta ehkäisymenetelmää toivoville on vaihtoehtona kuparikierukka. Perinteinen Suomen markkinoilla myytävä kierukka on T-kirjaimen mallinen (esim. Nova T). Naisten NEO:ssa vaihtoehtona on myös rungoton kuparikierukka Gynefix, joka voidaan asettaa myös synnyttämättömälle naiselle.

Perinteisen kuparikierukan ehkäisyteho on 99,2–99,4 % ja rungottoman kuparikierukan 99,5 %. Kuparikierukkaa voi käyttää viisi vuotta. Kuparikierukasta ei ole apua runsaisiin vuotoihin tai kuukautiskipuihin.

Kuparikierukka on tehokkain käytettävissä oleva jälkiehkäisymenetelmä. Se voidaan asettaa 5–6 vrk:n sisällä yhdynnästä. Etuna myös raskaudenehkäisyn jatkuvuus asetuksesta eteenpäin.

Gynefix on vaihtoehto niille, joille perinteinen kuparikierukka ei ole jostakin syystä sopinut (kierukka syntynyt itsellään pois, vuodot runsastuneet, kierukka ”tuntunut”).

Gynefix-kierukassa kirurgiseen lankaan on asetettu neljä kuparisylinteriä roikkumaan. Se ei helpota kuukautiskipuja ja vaikutus kuukautisvuodon määrään on yksilöllinen.

Runsaat kuukautisvuodot omaavalle ei suositella Gynefixiä. Gynefix-kierukan asetusta suositellaan vasta 12 viikkoa synnytyksen jälkeen.

Kierukan asettaminen

Naisten NEO:ssa on mahdollisuus asettaa kierukka tavanomaisen vastaanottokäynnin aikana. Asiakkaalla ei tarvitse olla kierukkaa mukanaan. Ajanvaraus tehdään puhelimitse numerosta 010 235 3535.

Ennen vastaanotolle tuloa voi ottaa tulehduskipulääkkeen, joka estää kohdun supisteluun liittyvää jälkikipua. Ennen kierukan asetusta lääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen.

Gynefixejä asentavat gynekologit Jatta Rautkorpi ja Tanja Kaita.

NEO:ssa kierukka voidaan asettaa tai poistaa myös nukutuksessa, mikäli asiakas niin haluaa. Tätä varten varataan ensin gynekologille tavanomainen vastaanottoaika, jossa tilanteesta keskustellaan etukäteen.

Milloin kierukka asetetaan?

Kuukautiskierron vaiheella ei ole todettu olevan suurta merkitystä asetukselle, vaikka perinteisesti suositellaan asetusta kuukautisvuodon aikana. Tutkimusten mukaan hormonikierukan kanssa tiputtelua esiintyy ensimmäisinä kuukausina yhtä paljon riippumatta kierukan asetusajankohdasta.
Gynefix-kierukka tulisi asentaa mielellään juuri kuukautisten jälkeen tai kierron puolivälissä, ei ennen kuukautisia tai niiden aikana.

Jälkiehkäisynä asetettava kuparikierukka asetetaan 5–6 vrk kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä ja samalla tutkitaan tarvittaessa sukupuolitautitestit.

Kierukan poistaminen

Lääkäri antaa ohjeen seuraavasta kontrollikäynnistä ja kierukan poistoajankohdasta. Tyypillisesti kierukan käyttöaika on 3–5 vuotta.

Hedelmällisyys palautuu heti kierukan poistamisen jälkeen sille tasolle, jossa se muutoinkin kyseisellä henkilöllä olisi. Yli 45-vuotiailla naisilla voidaan kierukan tavanomaisesta käyttöajasta poiketa yksilöllisesti.

Kierukan poisto on asetusta helpompi ja nopeampi toimenpide. Poisto voidaan tehdä tavallisella vastaanottokäynnillä. Jos kierukka poistetaan muun kuin raskaustoiveen vuoksi, on käytettävä muuta ehkäisyä viikon ajan ennen kierukan poistoa. Kun hedelmällinen ikä on ohitettu, ei poiston ajankohdalla ole merkitystä.

Vaikuttaako kierukka seulontakokeisiin?

Kierukan takia ei tarvitse poiketa tavanomaisesta seulonta-aikataulusta silloin, kun näytteet ovat olleet normaalit.

Ensimmäinen kerta gynekologin vastaanotolla

Kuukautiskivut

Naisen virtsankarkailu

 

Asiantuntijat

Marja-Leena Anttila

gynekologi

Tanja Kaita

gynekologi

Satu Lunden

erikoistuva gynekologi

Jatta Rautkorpi

gynekologi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO