Etusivu / Palvelut / Naistentaudit / Kuukautiskivut

Kuukautiskipuja voidaan useimmiten lievittää

Kova kuukautiskivut ovat hyvin yleisiä erityisesti nuorempien naisten keskuudessa. Hankalat kuukautiskivut aiheuttavat poissaoloja töistä ja koulusta. Kivut vaikuttavat myös yleiseen elämänlaatuun ja hyvinvointiin.

Kuukautiskivuista ei tarvitse kärsiä, vaan apua ja neuvoja kannattaa hakea asiantuntevan gynekologin vastaanotolta. Naisten NEO:n gynekologit auttavat kuukautisiin liittyvien vaivojen kanssa. Varaa aika vastaanotolle puhelimitse puh. 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta. Kuukautiskivut alkavat usein samanaikaisesti kuukautisvuodon kanssa, mutta kivut voivat esiintyä jo päivää tai paria aiemmin. Oireisiin saattaa kuulua selkäsärkyä, reisiin säteilevää kipua tai suolisto-oireita. Kovista kuukautiskivuista kärsii noin 5 – 15 prosenttia naisista ja nuoremmista naisista vieläkin suurempi osuus, noin 70 prosenttia.

Kuukautiskipujen tutkiminen

Kun kipuja selvitellään gynekologin vastaanotolla, tehdään tavanomainen gynekologinen tutkimus, tarvittaessa ultraäänitutkimus ja laboratoriotutkimuksia, kuten papa-koe tai esimerkiksi sukupuolitautitestit. Gynekologinen tutkimus ei aina ole pakollinen esimerkiksi hyvin nuoren naisen kohdalla, jolla kuukautiset vasta alkaneet. Joskus kivuille löytyy selkeä elimellinen tai hormonaalinen syy, joka vaatii hoitoa. Yleensä erityistä syytä ei löydy. Tällöin tilanne on sinänsä viaton, mutta potilaalle erittäin kiusallinen.

Kuukautiskipujen hoito

Kuukautiskipujen lääkkeellisenä hoitona käytetään tulehduskipulääkkeitä ja ehkäisypillereitä tai hormonikierukkaa. Ehkäisypillereihin liitetään usein negatiivisia mielikuvia ja jopa turhaa syövänpelkoa. Tutkimukset itse asiassa osoittavat kohtu- ja munasarjasyövän riskin pienemmäksi ehkäisypillereiden käyttäjillä. Lisäksi ehkäisypillerit ehkäisevät raudanpuutteesta johtuvaa anemiaa niukentamalla vuotoja. Hormonikierukka on myös tehokas keino hoitaa kuukautiskiertoon liittyviä kipuja. Tämä hoitomuoto sopii vastoin yleisiä ennakkoluuloja myös synnyttämättömälle naiselle. Erityisesti nuoria naisia ajatellen on suunniteltu hormonikierukan miniversio, joka on kooltaan ja hormonimäärältään pienempi. Jos edellä mainitut lääkkeelliset hoidot yhdistettyinä terveellisiin elämäntapoihin eivät auta, on syytä harkita nukutuksessa suoritettavaa vatsaontelon tähystystä kipujen syyn selvittelemiseksi. Suurimmalla osalla naisista riittävä hoito löytyy kuitenkin ilman tällaisia toimenpiteitä.

Ensimmäinen kerta gynekologin vastaanotolla

Asiantuntijat

Marja-Leena Anttila

gynekologi

Tanja Kaita

gynekologi

Satu Lunden

erikoistuva gynekologi

Jatta Rautkorpi

gynekologi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO