Etusivu / Palvelut / Naistentaudit / Kohdun ja emättimen laskeuma

Kohdun ja emättimen laskeuma

Kohdun tai emättimen laskeuman oireena voi olla painontunne lantionpohjassa. Myös epämiellyttävä pullistuman tunne emättimen suulla, laskeutuneen kohdun tai emättimen limakalvon hankautuminen ja jopa pinnan haavautuminen ovat myös mahdollisia oireita.

Emättimen etuseinän veltostuessa ja virtsarakon laskeutuessa voi esiintyä virtsarakon tyhjenemishäiriöitä tai toisaalta virtsankarkailua. Myös toistuvien virtsatieinfektioiden taustalla saattaa olla emättimen etuseinämän laskeuma. Takaseinämän laskeumaan voi liittyä suolen tyhjentämisen vaikeutta.

Laskeuma kehittyy joka viidennelle naiselle

Naisen ikääntyessä lantionpohjan kudosrakenne heikkenee, minkä seurauksena kohtu ja emättimen seinämät saattavat laskeutua. Laskeumia kehittyy ajan mittaan joka viidennelle naiselle. Nuorilla synnyttämättömillä naisilla laskeuma on harvinainen. Kohdunlaskeumaan voi liittyä emättimen etuseinän pullistuma (kystoseele) tai emättimen takaseinän pullistuma (rektoseele). Kohdun pullistuessa kokonaan ulos emättimestä kyseessä on kohtuprolapsi. Myös emättimen pohjukka voi laskeutua kohdun poiston jälkeen. Tällöin puhutaan vaginaprolapsista.

Milloin lääkäriin?

Laskeuman vuoksi kannattaa hakeutua lääkärille, mikäli siitä on edellä kuvatun kaltaista vaivaa. Etenkin nuorilla tai iäkkäämmillä fyysisesti hyväkuntoisilla naisilla voidaan laskeuman hoitona ensin kokeilla lantionpohjan lihasten vahvistamista. Laskeumia voidaan korjata leikkauksella. Iäkkäämmillä ja leikkausta ajatellen korkean riskin potilailla laskeumarengas tai -kuutio on mahdollinen hoitokeino. Paikallinen estrogeenihoito pitää emättimen limakalvot kunnossa niin rengashoidon aikana kuin yleisesti muutoinkin. Rengasta tai kuutiota voidaan käyttää myös tilapäisesti leikkausta odotellessa.

Varaa aika Naisten NEO:n gynekologille joko puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta!

Asiantuntijat

Marja-Leena Anttila

gynekologi

Tanja Kaita

gynekologi

Satu Lunden

erikoistuva gynekologi

Jatta Rautkorpi

gynekologi