Etusivu / Palvelut / Naistentaudit / Ensimmäinen käynti gynekologilla

Ensimmäinen käynti gynekologilla

Nuoren naisen ensimmäinen gynekologikäynti voi joskus jännittää etukäteen. Ensimmäisellä vastaanottokäynnillä tärkeintä on kuitenkin keskustelu ja luottamuksen saavuttaminen puolin ja toisin.

Nuoren naisen on hyvä käydä ensimmäisen kerran gynekologilla siinä vaiheessa, kun sukupuolielämän aloittaminen tuntuu ajankohtaiselta ja halutaan keskustella raskaudenehkäisystä. Vastaanotolle kannattaa tulla myös silloin, jos kuukautisten kanssa on ongelmia tai esimerkiksi akne aiheuttaa ongelmia.

Mitä gynekologin vastaanotolla tapahtuu?

Gynekologi on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, joka huolehtii kokonaisvaltaisesti naisten terveyteen liittyvistä asioista. Gynekologilta voi kysyä kaikista omaan kehoon ja naiseuteen liittyvistä asioista lähtien valkovuodosta omaan seksuaalisuuteen. Vastaanotolla gynekologi kyselee potilaan yleisestä terveydentilasta ja kuukautisista. Fyysinen tutkiminen ei aina ole edes tarpeen. Tarvittaessa voidaan käyttää ultraääntä tutkimisen apukeinona. Kivuliaita tutkimuksia ei tehdä, eikä niitä kannata jännittää etukäteen. Vastaanotolla edetään täysin nuoren ehdoilla, ja lääkärin ja potilaan välillä käytävät keskustelut ovat luottamuksellisia. Naisten NEO:ssa asiointi on pyritty tekemään mahdollisimman rennoksi ja miellyttäväksi. Varaa oma aikasi gynekologillemme puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Kuukautiskierron ongelmat

Kuukautiskiertoon liittyvät ongelmat voivat olla esimerkiksi kipuja, runsas kuukautisvuoto, epäsäännöllinen kuukautiskierto tai kuukautisten poisjääminen. Vastaanotolle kannattaa tulla myös silloin, jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä.

Akne

Nuorilla naisilla akne voi olla tavallinen ongelma, ja myös siihen saattaa löytyä apu gynekologin vastaanotolta. Yhdistelmäehkäisypillerit helpottavat monesti iho-ongelmia, mutta kaikille tämä ratkaisu ei sovi. Silloin gynekologi voi ohjata potilaan ihotautilääkärin vastaanotolle.

Raskaudenehkäisy nuorella naisella

Raskaudenehkäisyn suhteen gynekologilla on nuorelle naiselle tarjolla paljon vaihtoehtoja (pillerit, rengas, laastari, ihonalainen kapseli, minikierukka ja hormoniton kuparikierukka). Kondomin käyttö on myös hyvä muistaa, sillä se suojaa raskauden lisäksi myös sukupuolitaudeilta.

Gynekologinen perustarkastus

Gynekologin vastaanotolle voi tulla, vaikka raskaudenehkäisylle ei olisikaan tarvetta. Perustarkastukseen kuuluu rintojen tunnustelu ja gynekologinen sisätutkimus. Tarvittaessa vastaanotolla voidaan tehdä ultraäänitutkimus tai ottaa näytteitä kuten papa/HPV-koe tai klamydia/tippurinäyte. Jos tarvitaan verikokeita (esimerkiksi hemoglobiini tai hiv-testi), lääkäri voi laatia laboratoriolähetteen ja kokeissa voi käydä heti vastaanoton jälkeen.

Gynekologi on luottolääkäri

Ei kannata murehtia asioita yksin, vaan rohkeasti varata aika keskustelua ja mahdollisia tutkimuksia varten. Monelle oma gynekologi on luottolääkäri, jonka luona käydään vuodesta toiseen. Jatkuva hoitosuhde ja luottamus mahdollistavat myös asiakkaalle miellyttävän ja yksilöllisen hoitokokemuksen.

Asiantuntijat

Marja-Leena Anttila

gynekologi

Tanja Kaita

gynekologi

Satu Lunden

erikoistuva gynekologi

Jatta Rautkorpi

gynekologi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO