Etusivu / Palvelut / Naistentaudit / Endometrioosi

Endometrioosi

Endometrioosin oireita ovat tyypillisesti vatsakivut ja kuukautisiin liittyvät ongelmat, mutta osa endometrioosia sairastavista naisista on täysin oireettomia. Kuukautiskivut tai yhdyntäkivut voivat olla oire endometrioosista. Oireita voivat olla myös ulostamiseen tai virtsaamiseen liittyvät kivut tai erilaiset vuotohäiriöt.

Endometrioosissa kohdun limakalvon tyyppistä kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella kuten esimerkiksi munasarjoissa, suoliston pinnalla tai virtsarakossa. Sairauden syntymekanismia ei tunneta kunnolla. Hedelmällisessä iässä olevista naisista arviolta noin 5 – 10 prosenttia sairastaa endometrioosia.

Naisten NEO:n gynekologin vastaanotolla endometrioosin mahdollisuus tutkitaan huolellisesti. Ajan voit varata helposti nettiajanvarauksemme kautta.

Endometrioosi ei aina liity lapsettomuuteen

Osalla lapsettomuudesta kärsivillä naisilla on hankalaa endometrioosia, mutta kaikilla endometrioosia sairastavilla naisilla ei ole ongelmia raskaaksi tulemisen kanssa. Vaivat esiintyvät yleensä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ja liittyvät estrogeenin tuotantoon. Vaihdevuosien myötä oireet monesti helpottavat.

Taudinkuva on hyvin vaihteleva ja moninainen. Osittain tästä syystä endometrioosi on monesti alidiagnosoitu, eli oikean diagnoosin löytyminen kestää pitkään tai jää jopa löytymättä.

Endometrioosin tutkimus ja hoito

Vastaanotolla tehdään tavanomaisen gynekologisen tutkimuksen lisäksi myös ultraäänitutkimus. Ultraäänitutkimuksessa ei kuitenkaan aina voida täydellä varmuudella tehdä diagnoosia tai poissulkea sitä.

Endometrioosin oireita hoidetaan kipulääkkeillä ja erilaisin hormonihoidoin, leikkauksella tai hedelmöityshoidoilla. Monessa tapauksessa hormonilääkitys on riittävä apu oireiden helpottamiseksi sekä hillitsemään endometrioosin lisääntymistä.

Tauti vaikuttaa eri tavoin sitä sairastavien naisten elämään riippuen taudinkuvasta, mutta monesti vertaistuki on muun hoidon ohella tärkeässä asemassa.

Asiantuntijat

Marja-Leena Anttila

gynekologi

Tanja Kaita

gynekologi

Satu Lunden

erikoistuva gynekologi

Jatta Rautkorpi

gynekologi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO