Etusivu / Palvelut / Munuaistaudit / Virtsatieinfektiot

Virtsatietulehdus on yleinen infektio

Virtsatietulehdus on hyvin yleinen, pääasiassa naisten tulehdus. Virtsatieinfektion oireita ovat tiheä virtsaamisen tarve, kirvely virtsatessa ja jomotus alavatsalla.

Munuaistason infektioon viittaavat selkäsärky, kylkikipu sekä kuume. Joskus infektio voi edetä verenmyrkytykseksi, jolloin virtsatieoireet voivat puuttua kokonaan. Etenkin vanhuksilla ainoana oireena voi olla yleistilan lasku.

Jos epäilet virtsatietulehdusta, soita NEO:on ja varaa aika lääkärin vastaanotolle puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta!

Virtsatietulehdus on pääasiassa naisten sairaus

Virtsatietulehdus on yksi tavallisimmista infektioista. Suomessa hoidetaan vuosittain avohoidossa noin 250 000 ja sairaalassa noin 20 000 virtsatieinfektiota. Alempien virtsateiden infektiot ovat huomattavasti yleisempiä kuin munuaistason infektiot.

Kyseessä on pääasiassa naisten sairaus. Jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatieinfektion elämänsä aikana, ja riski lisääntyy selvästi vaihdevuosien jälkeen. Joillakin naisilla virtsatieinfektiot liittyvät yhdyntään. Noin 20–40 prosentilla infektio voi olla toistuva.

Virtsatieinfektiot miehillä

Nuorilla ja keski-ikäisillä miehillä virtsatieinfektio on harvinainen ja liittyy usein virtsarakon katetrointiin tai virtsateihin kohdistuviin toimenpiteisiin. Miestenkin oireeton bakteerivirtsaisuus ja infektiot lisääntyvät iän myötä, ja lopulta ne ovat lähes yhtä yleisiä kuin naisilla.

Virtsatietulehduksen tutkiminen ja hoito

Jos muuten terve 18–65 -vuotias nainen saa virtsarakkotulehduksen, voi lääkäri määrätä antibioottikuurin pelkästään oireiden perusteella. Kontrollivirtsanäytettä ei myöskään tarvita, mikäli oireet väistyvät.

Mikäli oireisto sopii munuaisaltaan tulehdukseen, on potilas tutkittava tarkemmin laboratoriodiagnostiikkaa hyödyntäen. Myös miesten ja lasten virtsatieinfektiot vaativat tarkempia tutkimuksia.

Oireeton bakteerivirtsaisuus

Naisilla oireeton bakteerivirtsaisuus on varsin tavallinen löydös etenkin vanhemmalla iällä. Oireetonta bakteerilöydöstä ei tarvitse hoitaa. Raskaana olevan naisen oireetonkin bakteerineritys virtsassa hoidetaan.

Virtsatietulehduksen estolääkitys

Mikäli virtsatieinfektioita on kolme tai enemmän vuodessa, voidaan harkita 6 – 12 kuukauden estolääkitystä.