Etusivu / Palvelut / Munuaistaudit / Runsas valkuaisvirtsaisuus (nefroottinen syndrooma)

Runsas valkuaisvirtsaisuus

Runsaalla valkuaisvirtsaisuudella tarkoitetaan tilaa, jossa virtsaan erittyy proteiinia normaalia suurempia määriä.

Normaalisti virtsaan erittyy proteiinia eli valkuaista vain hyvin pieniä määriä vuorokaudessa. Tietyissä munuaissairauksissa munuaiskerästen läpäisevyys lisääntyy, ja proteiinia pääsee virtsaan grammoja tai jopa kymmeniä grammoja vuorokaudessa.

Runsas valkuaisvirtsaisuus (nefroottinen syndrooma) voi liittyä moniin eri sairauksiin, muun muassa. diabetekseen, munuaiskerästulehduksiin, reumatauteihin, veritauteihin tai muihin niin sanottuihin koko kehoon vaikuttaviin sairauksiin. Myös jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa nefroottisen syndrooman.

Valkuaisvirtsaisuuden oireet

Kun virtsaan erittyvän valkuaisen määrä ylittää 3–3,5 grammaa vuorokaudessa, alkaa veren pääasiallisen valkuaisen albumiinin pitoisuus pienentyä. Tämä veren valkuaisen menetys johtaa siihen, että nestettä ”karkaa” verisuonistosta kudoksiin, ja potilaalle tulee turvotuksia. Turvotusta on tyypillisesti silmien ympärillä ja jaloissa, mutta nestettä saattaa kertyä myös vatsaonteloon tai keuhkopussiin.

Paino nousee nesteen kertymisen myötä. Verenpaine voi nousta. Veren kolesterolimäärä lisääntyy. Alttius laskimotulpille ja infektioille lisääntyy. Virtsa voi vaahdota lisääntyneen valkuaisen vuoksi, ja myös virtsamäärä voi vähentyä.

Valkuaisvirtsaisuuden hoito

Nefroottinen syndrooma edellyttää aina erikoissairaanhoidon tutkimuksia, ja tarkka diagnoosi saadaan munuaiskoepalalla.