Etusivu / Palvelut / Munuaistaudit / Rakkulamunuaistauti (ADPKD)

Rakkulamunuaistauti on maailman yleisin perinnöllinen munuaissairaus

Rakkulamunuaistaudissa rakkulat eli kystat sijaitsevat tyypillisesti munuaistiehyiden alueella. Se on maailman yleisin perinnöllinen munuaissairaus.

Munuaistautien asiantuntijan vastaanotolle voit varata ajan puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Rakkulamunuaistaudin periytyminen

Rakkulamunuaistauti (ADPKD, autosomaattinen dominantti polykystinen munuaistauti) periytyy vallitsevasti, eli vastasyntyneellä on 50 prosentin todennäköisyys sairastua kyseiseen tautiin, mikäli jommallakummalla vanhemmista on kyseinen sairaus. Pieni osa rakkulamunuaistaudista kehittyy myös geenimutaation seurauksena, jolloin vanhemmat ovat terveitä.

Noin puolelle potilaista kehittyy myöhemmin aikuisiässä vaikea munuaisten vajaatoiminta. Sairaus ei uusi mahdolliseen siirtomunuaiseen.

Rakkulamunuaistaudin eteneminen

Rakkulamunuaistaudissa rakkulat eli kystat sijaitsevat tyypillisesti munuaistiehyiden alueella. Kystia voi olla jo varhaislapsuudessa, mutta joillakin ensimmäiset kystat ilmenevät vasta nuorena aikuisena. Munuaisten vajaatoimintaa kehittyy erittäin harvoin nuoruusiässä. Verenpaineen kohoaminen voi kuitenkin olla todettavissa jo lapsuudessa.

Kystiset munuaiset saattavat kasvaa varsin suuriksi, jolloin ne aiheuttavat paineen tunnetta ja kipua. Suuret kystat voivat myös puhjeta ja aiheuttaa hajotessaan verivirtsaisuutta. Niin ikään tulehdukset ovat tavallisia, ja ne tulisi hoitaa tehokkaasti.

Rakkulamunuaistaudin muut vaikutukset

Myös maksan, haiman ja munasarjojen alueella voidaan todeta kystia, jotka yleensä ovat oireettomia. ADPKD-potilailla saattaa myös esiintyä poikkeavuuksia sydämen läpissä sekä laajentumia aivojen verisuonissa.