Etusivu / Palvelut / Munuaistaudit / Munuaiset ja ikääntyminen

Väestön ikääntyminen lisää munuaisten kroonista vajaatoimintaa

Pidentynyt elinikä lisää todennäköisyyttä munuaisten vajaatoiminnan kehittymiselle vanhemmalla iällä. Tämä on hyvin luultavasti selitys sille, miksi kroonisen munuaisten vajaatoiminnan esiintyvyys on selvästi lisääntymässä iäkkään väestön keskuudessa. 

Ilmiön laajuutta kuvaa hyvin havainto, että Varsinais-Suomessa tehdyssä iäkkäiden väestötutkimuksessa (keski-ikä 74 vuotta) todettiin 36 prosentilla tutkituista munuaisten vajaatoiminta (Wasén ym. 2004).

Ikääntymiseen liittyvät munuaismuutokset

Munuaisten toiminta on ihmisellä korkeimmillaan noin 20-vuotiaana, mutta alkaa laskea vähitellen tämän jälkeen. Tätä toiminnan laskua nopeuttavat muun muassa kohonnut verenpaine, tupakointi, diabetes ja lihavuus. Erilaisia teorioita on esitetty selitykseksi tälle ”luonnolliselle” munuaistoiminnan heikkenemiselle.

Ikääntymiseen liittyviä munuaismuutoksia ovat valkuaisvirtsaisuus, munuaiskerästen skleroosi (kovettuminen) ja niiden määrän väheneminen sekä sidekudoksen määrän lisääntyminen koko munuaiskudoksen alueella.

NEO:n munuaistauteihin erikoistuneelle lääkärille voit varata ajan nettiajanvarauksemme kautta tai puhelimitse 010 235 3535.