Etusivu / Palvelut / Munuaistaudit / IgA-nefropatia

IgA-nefropatian eteneminen on useimmiten hidasta

IgA-nefropatian syytä ei vielä varmuudella tunneta. On arvioitu, että yli kolmasosalle potilaista kehittyy dialyysihoitoon johtava munuaisten vajaatoiminta. IgA-nefropatian eteneminen on yksilöllistä ja useimmiten hidasta, ja sitä on vaikea ennustaa.

IgA – nefropatia on maailman yleisin munuaiskerästulehdus (glomerulonefriitti). Potilaat ovat useimmiten oireettomia, mutta verenpaine saattaa olla koholla varhaisessa vaiheessa. Osalla potilaista ainoana oireena on ajoittainen verivirtsaisuus hengitystieinfektioiden yhteydessä.

Oireita kehittyy vasta, kun valkuaisen eritys virtsaan on runsasta tai kun munuaisissa on jo toiminnanvajavuutta. Tuolloin potilaalle ilmaantuu muihinkin munuaistauteihin liittyviä oireita, kuten turvotusta, pahoinvointia, ruokahaluttomuutta ja virtsan määrän vähenemistä.

NEO:n munuaistauteihin erikoistuneelle lääkärille voit varata ajan puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

IgA-nefropatian eteneminen

IgA-nefropatian luonnollinen kulku vaihtelee paljonkin, eikä munuaisten toiminnanvajaus välttämättä aiheuta ongelmia koko elinaikana. Osalle potilaista taas kehittyy voimakastakin valkuaisainevirtsaisuutta ja / tai munuaisten vajaatoimintaa.

Koska IgA – nefropatian kulkua on vaikea ennustaa, olisi tärkeä löytää potilaista ne, joille todennäköisesti tulee kehittymään mahdollisesti nopeastikin etenevä munuaisten vajaatoiminta.

Taudin hoitaminen

Runsas kolmannes IgA-nefropatiaa sairastavista potilaista ajautuu dialyysi- eli keinomunuaishoitoon. IgA-nefropatia voi uusia myös munuaissiirteessä, mutta taudin uusiutuminen johtaa harvoin siirteen menettämiseen. IgA-nefropatian huonoon ennusteeseen viittaavat diagnoosivaiheen korkea verenpainetaso, runsas valkuaisainevirtsaisuus ja munuaisten vajaatoiminta.

Henoch-Schönleinin purpura

Henoch-Schönleinin purpura on tyypillisesti lapsilla esiintyvä tauti, jossa munuaislöydös on IgA-nefropatiaa vastaava. Suomessa sairastuu tähän tautiin vuosittain noin 200 alle 15-vuotiasta lasta.

Munuaisoireiden lisäksi potilailla esiintyy ihottumaa (purpura), nivelkipuja ja suolioireita. Tauti rauhoittuu yleensä itsestään, ja vain harvoin kehittyy merkittävä munuaisten vajaatoiminta.