Etusivu / Palvelut / Munuaistaudit / Diabeteksen aiheuttama munuaisvaurio

Diabetes lisää munuaisvaurion riskiä

Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetes lisäävät potilaan riskiä saada munuaissairaus. Noin kolmanneksella diabetesta sairastavalla todetaan jossain vaiheessa munuaisvaurio. NEO:n munuaistauteihin erikoistuneelle sisätautilääkärille voit varata ajan puhelimitse tai netissä!

Tyypin 1 diabetes ja munuaisvaurio

Tyypin 1 diabeetikoista noin kolmannes saa munuaisvaurion sairastettuaan diabetesta 15–20 vuotta. Munuaisvaurioon liittyy huomattavasti lisääntynyt riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Tyypin 2 diabetes ja munuaisvaurio

Tyypin 2 diabeetikoilla munuaisvaurio todetaan lähes joka kolmannella. Suomessa on noin 150 000 tyypin 2 diabeetikkoa, ja määrä kasvaa jatkuvasti. Tyypin 2 diabeteksen aiheuttama munuaissairaus on jo nyt Suomessa yleisin dialyysihoitoon johtava sairaus.

Koska tyypin 2 diabetes-diagnoosi usein viivästyy, on munuaissairaus monesti todettavissa jo diagnoosihetkellä. Tyypin 2 diabetesta sairastavalla potilaalla todettava vähäinenkin valkuaisen eritys virtsaan voi merkitä munuaissairauden lisäksi myös yleisempää kehon valtimoiden toimintaongelmaa.

Diabeettisen munuaisvaurion tutkiminen ja hoito

Diabeetikot, joilla on jo diagnostisoitu diabeettinen munuaisvaurio, kuuluvat valtimotapahtumien (sydäninfarkti, aivoinfarkti, alaraajojen verenkierto-ongelmat) suhteen korkean riskin ryhmään. Erityisesti heidän kohdallaan on huomioitava tehokas sokeri-, rasva- ja verenpainearvojen hoito.

Diabeteksen aiheuttama munuaisvaurio todetaan virtsasta valkuaisen erittymisenä ja/ tai verestä munuaisarvon eli kreatiniinin nousuna. Diabeettinen munuaisvaurion aiheuttama valkuaisvirtsaisuus tutkitaan tavallisesti ensin virtsan kertanäytteestä. Mikäli näyte on valkuaisen suhteen positiivinen, tehdään tarkempi määritys yön yli kerättävästä virtsasta.