Etusivu / Palvelut / Munuaistaudit

Monenlaiset syyt voivat aiheuttaa munuaisten vajaatoiminnan

NEO_Munuaistaudit

Suomessa on arviolta yli 25 000 ihmistä, jotka sairastavat keskivaikeaa tai vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa.

Tyypillisiä munuaisten vajaatoiminnan aiheuttajia ovat diabetes, hoitamaton verenpainetauti, verisuonten kalkkeutuminen, perinnölliset munuaissairaudet tai verisuonten ja munuaisten tulehdustaudit. Riskiryhmään kuuluvat myös huomattavasti ylipainoiset.

Synnynnäinen rakenteellinen häiriö virtsankulussa voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan, kuten myös pitkittyneet virtsatietukokset. Esimerkiksi miehillä tavallinen syy munuaisten vajaatoimintaan on eturauhasen suurenemisesta johtuva virtauseste.

NEO:n munuaistauteihin erikoistuneelle sisätautilääkärille voit varata ajan puhelimitse, puh. 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Lisää munuaistaudeista voit lukea valikkomme kautta.

Äkillinen munuaisten vajaatoiminta

Akuutti eli äkillinen munuaisten vajaatoiminta voi olla seuraus esimerkiksi myyräkuumeesta, myrkytyksestä, iäkkäillä kuivumisesta tai tulla suuren leikkaustoimenpiteen jälkeen. Äkillinen munuaisten vajaatoiminta vaatii aina sairaalahoitoa ja paranee yleensä hyvällä hoidolla.

Munuaisten vajaatoiminnan oireet

Munuaisten vajaatoiminta on usein oireeton tai vähäoireinen, etenkin jos tila kehittyy hitaasti. Munuaissairaus voidaan havaita sattumalta esimerkiksi työterveystarkastuksessa, jos virtsasta löytyy valkuaista tai punasoluja. Verinäytteestä mitattu kohonnut kreatiniiniarvo kertoo munuaissairaudesta.

Munuaisten vajaatoiminnan lääkehoito

Munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa ruokavalio- ja lääkehoidolla. Sairastuneen oma rooli on tärkeä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa munuaisia suojaava hoito aloitetaan, sen parempi.

Munuaisten vajaatoiminnassa lääkehoitoa tarvitaan yleensä nesteenpoistoon sekä kohonneen verenpaineen ja anemian hoitoon sekä kalsium-fosforitasapainon ylläpitoon. Joissakin munuaistaudeissa voidaan käyttää kohdennetumpaa lääkehoitoa, jolloin varhainen hoidon aloitus voi pelastaa sairastuneet munuaiset.

Dialyysi ja munuaistensiirto

Munuaisten vaikeaa vajaatoimintaa hoidetaan dialyysillä tai munuaisensiirrolla. Dialyysihoito korvaa osittain omien munuaisten toimintaa. Munuaisensiirto tarkoittaa terveen munuaisen siirtämistä sairastuneelle, jonka munuaiset eivät toimi. Suomessa tehdään vuosittain noin 180 munuaisensiirtoa. Munuaisensiirto vapauttaa saajansa dialyysihoidosta ja antaa mahdollisuuden viettää normaalia, täysipainoista elämää.

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO