Lasten veritaudeissa tutkitaan myös tavanomaisia lasten vaivoja

Lasten veritaudeissa tutkitaan harvinaisten tautien lisäksi hyvin tavanomaisia lasten vaivoja ja ongelmia. Näitä ovat esimerkiksi anemia ja taipumus saada mustelmia. Lisäksi tutkitaan erilaisia patteja, kuten esimerkiksi suurentuneita imusolmukkeita.

Jos sinua huolettaa esimerkiksi lapsellesi usein tulevat mustelmat tai epäilet lapsellasi raudanpuutosta, varaa aika Lasten NEO:n erikoislääkärin vastaanotolta!

Verenkuvamuutokset

Verenkuvamuutoksia ovat esimerkiksi matala hemoglobiinipitoisuus, valkosolujen pitoisuuden sekä verihiutaleiden pitoisuuden lasku.

Anemia kertoo usein raudanpuutteesta

Anemia, eli matala hemoglobiinipitoinuus, on tavallisin muutos lapsen verenkuvassa. Anemian yleisin syy on raudanpuute. Hoitona on rautatablettien antaminen muutaman kuukauden ajan.

Raudanpuutteen syy tulisi lapsella kuitenkin selvittää. Useimmiten syynä on riittämätön raudan saanti ravinnosta, mutta joskus taustalta voi löytyä myös heikentynyt raudan imeytyminen tai lisääntynyt raudan kulutus.

Valkosolujen pitoisuus voi laskea infektion jälkeen

Valkosolujen eli leukosyyttien pitoisuus veressä laskee joskus infektion seurauksena. Silloin ei tarvita hoitoa vaan odotellaan, että valkosolulukema nousee normaaliksi itsellään.

Mikäli valkosolujen pitoisuus ei korjaannu, voidaan tarvita jatkotutkimuksia.

Verihiutaleiden pitoisuus voi laskea virusinfektion yhteydessä

Verihiutaleiden eli trombosyyttien pitoisuus veressä voi myös laskea virusinfektion yhteydessä. Tämäkin tila on nopeasti ohimenevä eikä tarvitse hoitoa.

Toisinaan verihiutaleiden pitoisuus voi olla alentunut jostakin muusta syystä, esimerkiksi immunologisen trombosytopenisen purppuran (ITP) seurauksena. ITP on hyvänlaatuinen sairaus, joka tavallisesti menee itsellään ohi, mutta ITP:tä sairastava lapsi tarvitsee säännöllistä verenkuvan seurantaa.

Mustelmat ja verenvuoto

Terveellä leikki-ikäisellä on aina mustelmia. Jos mustelmia tulee poikkeavan paljon, erikoisiin paikkoihin tai mustelmat ovat erityisen suuria ja kipeitä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Tällöin lapsen verenkuva kannattaa tutkia, jotta nähdään onko verihiutaleiden määrä normaali.

Verenkuva on joskus tarpeen tutkia myös silloin, jos lapsella on muitakin vuoto-oireita. Tällaisia ovat esimerkiksi usein tapahtuvat nenäverenvuodot tai toistuva verenvuoto ikenistä hampaita harjatessa. Mikäli suvussa on useita henkilöitä, joilla on samankaltaisia vuoto-oireita kuin lapsella, tarvitaan joskus laajempia tutkimuksia, joilla selvitetään mahdollisia perinnöllisiä verenvuototauteja.

Patit ja kohoumat

Leikki-ikäisellä lapsella on tavallista, että hänellä on kaulalla tai niskassa pieniä aristamattomia patteja, erityisesti infektioiden aikaan. Ne ovat imusolmukkeita, jotka suurenevat vaikkapa kurkkukivun tai ihottuman vaikutuksesta ja häviävät myöhemmin itsellään.

Suurin osa lasten pateista on hyvälaatuisia ja ohimeneviä. Jos patti on ilmestynyt nopeasti tai jatkaa kasvuaan, eikä sen laadusta ole varmuutta, tarvitaan joskus jatkotutkimuksia.

Mansikkaluomi

Vauvaikäisillä lapsilla on usein mansikkaluomia eli hemangioomia. Ne ovat pieniä hyvänlaatuisia verisuonipatteja. Mansikkaluomi on alussa vain pieni täplä iholla, mutta alkaa kasvaa muutaman viikon iässä. Mansikkaluomet saattavat kasvaa vielä vuoden ikään asti, minkä jälkeen ne alkavat pienentyä.

Yleensä mansikkaluomet eivät tarvitse hoitoa. Jos mansikkaluomi sijaitsee paikassa, jossa se voi häiritä hengitystä, syömistä tai näön kehitystä, tai paikassa jossa se helposti rikkoutuu tai tulehtuu, voidaan tarvita hoitoa tai tutkimuksia kuten esimerkiksi ultraäänitutkimusta.