Etusivu / Palvelut / Lasten vaivat ja sairaudet / Munuaisten ja virtsaelinten sairaudet lapsella

Munuaisten ja virtsaelinten vaivat ja sairaudet lapsella

Munuaisiin ja virtsaelimiin liittyviä vaivoja ja sairauksia ovat esimerkiksi virtsatietulehdus, yökastelu tai päiväkastelu sekä veri- ja valkuaisainevirtsaisuus. Joskus näiden vaivojen taustalla voi olla rakenteellinen poikkeavuus.

Varaa aika Lasten NEO:n erikoislääkärille nopeasti nettiajanvarauksemme kautta tai puhelimitse!

Virtsatietulehdus on lapsuudessa tavallinen vaiva

Jopa 10 prosenttia lapsista sairastaa virtsatietulehduksen kymmenenteen ikävuoteen mennessä. Virtsatietulehduksen on usein virtsaputken lyhyys, minkä vuoksi sekä vaippojen käyttö että puutteellinen WC-hygienia altistavat tulehduksille.

Tavallisin virtsatietulehduksen aiheuttaja on E.coli-bakteeri, joka voidaan todeta luotettavasti virtsasta tehtävässä bakteeriviljelyssä. Ennen viljelytuloksen valmistumista voidaan tulehduksen merkit havaita pikatestillä. Virtsanäytteestä tehtävässä pikatestissä eli liuskakoetutkimuksessa tulehdukseen viittaa virtsan valkosolujen määrän lisääntyminen.

Pienellä lapsella toistuvien virtsatietulehdusten takana saattavat olla rakennepoikkeavuudet virtsateissä. Nämä on hyvä löytää ja hoitaa ajoissa, sillä joskus virtsarakkotason bakteeritulehdukset voivat levitä munuaistason tulehduksiksi.

Kasteluun liittyvät vaivat

Yökastelu

Yökastelu on varsin tavallinen lapsen kehitykseen liittyvä ongelma. Viiden vuoden ikään asti sitä voidaan pitää normaalina. Pitkittyessään yökastelu kuitenkin aiheuttaa lapselle sosiaalista haittaa ja perheelle taloudellista rasitetta. Siksi on hyvä muistaa, että yökastelua voidaan hoitaa ja yökuivaksi oppimista nopeuttaa.

Parhaimmat tulokset on saatu yhdistämällä kasteluhälytin- ja lääkehoito. Ennen hoitotoimenpiteiden aloittamista on tärkeää varmistua siitä, ettei yökastelun taustalla ole esimerkiksi munuaissairautta, joka vaatisi tutkimuksia ja hoitoa.

Päiväkastelu

Päiväkastelu on kiusallinen vaiva, joka saattaa rajoittaa lapsen elämää. Pahimmillaan pöksyt kastuvat useita kertoja päivässä, ja päiväkodista tai koulusta kulkeutuu pyykkipusseja kotiin.

Tämänkin vaivan taustalla voi olla virtsateiden tai hermoston vika, jonka tausta tulee selvittää. Mikäli munuaisten toiminta ja virtsateiden rakenteet todetaan normaaleiksi, voidaan hoitoa suunnitella kastelupäiväkirjaa pitämällä, käytännön ohjeilla ja tarvittaessa lääkehoidolla.

Veri- ja valkuaisainevirtsaisuus

Normaalitilanteessa virtsassa ei kuulu olla mitattavia määriä punasoluja tai valkuaisainetta. Mikäli virtsassa todetaan esimerkiksi liuskakokeella punasoluja tai virtsa on silminnähden punertavaa, tulee munuaissairauden mahdollisuus pitää mielessä ja hakeutua jatkotutkimuksiin.

Osa verivirtsaisuutta aiheuttavista sairauksista on luonteeltaan pitkäkestoisia ja etenevät hitaasti. Toiset taas ovat erittäin äkillisiä ja saattavat aiheuttaa voinnin nopean huonontumisen. Tällöin on tärkeää, että taudin luonne saadaan nopeasti selville, tutkimukset kohdistetaan oikein niitä turhaan toistamatta ja hoito voidaan aloittaa.

Myös mikäli valkuaisaine- eli proteiinivirtsaisuus toistetusti voidaan osoittaa virtsanäytteestä, tulee sen aiheuttaja selvittää mahdollisimman tarkkaan. Jotkin valkuaisainevirtsaisuutta aiheuttavat munuaissairaudet aiheuttavat virtsamäärän vähenemisen, painonnousua, turvotuksia ja muutoksia verenpaineessa. Mikäli lapsella esiintyy selittämätöntä turvottelua (tyypillisimmillään aamuisin silmäluomissa ja iltapäivisin tai iltaisin alaraajoissa), tulee virtsa tutkia ja aloittaa hoito.