Etusivu / Palvelut / Lasten vaivat ja sairaudet / Lasten vatsavaivat ja suolistosairaudet

Lasten vatsavaivat ja suolistosairaudet

Vatsakipua esiintyy jopa 10–15 prosentilla kouluikäisistä lapsista toistuvasti. Myös ripuli, ummetus, pahoinvointi sekä oksentelu ovat yleisiä oireita. Pitkittyneitä vatsakipuja esiintyy myös leikki-ikäisillä lapsilla jopa päivittäin. Joskus kipujen taustalla voi olla laktoosi-intoleranssi, keliakia tai tulehduksellinen suolistosairaus.

Lääkäriin kannattaa lähteä silloin, jos ongelma selkeästi haittaa lasta ja perhettä tai jos lapsella esiintyy tahatonta laihtumista, pituuskasvun häiriintymistä, epäselvää kuumeilua, nielemisvaikeutta, oksentelua, yöllisiä oireita tai ripulia, varsinkin jos ripuli on veristä.

Toiminnalliset vatsavaivat

Suuri osa lasten vatsakivuista ja vatsavaivoista ovat toiminnallisia, eli ne liittyvät suoliston normaalin toimintaan. Vaikka ne ovat vaarattomia, voi haitta olla lapselle ja perheelle hyvin suuri.

Vatsakipu ja ummetus yksinään tai osana muuta toiminnallista vatsavaivaa ovat yleisimmät lapsilla esiintyvät toiminnallisten vatsavaivojen tyypit.

Toiminnallisten vatsavaivojen tutkimus ja hoito

Toiminnallisten vatsavaivojen oireet ovat samanlaisia kuin mahasuolikanavan sairauksien, minkä vuoksi niiden mahdollisuus usein poissuljetaan erilaisilla tutkimuksilla.

Usein vaivan toteaminen vaarattomaksi helpottaa jo tilannetta. Lisäksi lääkehoidolla voidaan merkittävästi hoitaa esimerkiksi ummetusta. Tietyissä toiminnallisissa vatsavaivoissa ruokavalion muokkaaminen lääkärin ohjeiden mukaan tuo usein helpotusta vaivaan. Lapsen elämän mahdollisten stressitekijöiden karsiminen voi joskus myös auttaa.

Kirjallisuutta:

Hannu Jalanko. Toistuvat vatsakivut lapsella. Lääkärikirja Duodecim 19.11.2012

Marko Kalliomäki. Lapsen pitkittynyt ripuli. Potilaan Lääkärilehti 27.8.2012

Laktoosi-intoleranssi

Maitosokerin imeytymishäiriö eli laktoosi-intoleranssi on maitosokeria pilkkovan laktaasientsyymin puutoksesta johtuva imeytymishäiriö. Se johtaa laktoosia sisältävien ruoka-aineiden syömisen jälkeen ilmaantuviin tyypillisiin oireisiin: ilmavaivoihin, löysiin ulosteisiin sekä vatsakipuun.

Laktoosi-intoleranssin tutkimus ja hoito

Laktoosi-intoleranssi on yleinen kouluikäisten lasten vaiva. Saman tyyppisiä oireita lapsi voi joskus saada myös ksylitolin syönnistä, vaikka ksylitolimäärät eivät olisi kovin suuria.

Laktoosi-intoleranssin taudinmääritys perustuu lääkärin tutkimukseen ja sitä tukeviin laboratoriotutkimuksiin. Hoitona on laktoosin välttäminen.

Keliakia

Keliakia on melko yleinen suoliston imeytymishäiriö. Keliakia johtuu viljatuotteiden sisältämän gluteiinin aiheuttamasta suolitulehduksesta.

Keliakian oireet voivat olla hyvin monenlaisia, kuten esimerkiksi ruokailun jälkeistä vatsakipua, ripulia, ilmavaivoja, oksentelua ja joskus myös ummetusta.

Keliakian tutkimus ja hoito

Keliakiaa epäiltäessä tutkitaan verinäytteistä keliakiaan liittyviä vasta-aineita. Keliakian taudinmääritys perustuu mahantähystyksen yhteydessä ohutsuolesta otettaviin koepaloihin.

Hoitona on elinikäinen keliakiaruokavalio, jossa vältetään gluteiinia sisältäviä ruoka-aineita. Välttämisruokavalion aikana suolitulehdus paranee ja potilaan keliakiasta johtuvat oireet häviävät.

Keliakian välttämisruokavaliota ei pidä aloittaa ennen tähystystutkimusta, sillä muuten taudinmääritystä ei voida tehdä. Keliakiaa sairastava lapsi on oikeutettu tällä hetkellä saamaan vammaistukea, koska ruokavalio on normaalia ruokavaliota kalliimpi. Ilman tähystystutkimusta hoitava lääkäri ei voi laatia vammaistuki-hakemukseen vaadittavaa lausuntoa.

Koliitti ja Crohnin tauti

Tulehdukselliset suolistosairaudet, haavainen paksusuolitulehdus eli koliitti ja Crohnin tauti, yleistyvät lapsillakin, vaikka ne ovat edelleen melko harvinaisia sairauksia.

Tulehdukselliset suolistosairaudet aiheuttavat yleensä pitkäkestoista ripulia, joka hoitamattomana voi muuttua veriseksi. Potilailla on usein myös muita oireita kuten ruokahaluttomuutta, vatsakipua, painonlaskua ja väsymystä.

Tulehduksellisen suolistosairaudet tutkimus ja hoito

Tulehduksellista suolistosairautta epäiltäessä tutkitaan potilaan veri- ja ulostenäytteitä. Jos näillä saadaan vahvistusta tautiepäilyyn, tehdään lapselle sekä mahan- että paksusuolentähystys tautiepäilyn varmentamiseksi. Hoitona käytetään erilaisia suolistotulehdusta rauhoittavia lääkkeitä.