Etusivu / Palvelut / Lasten vaivat ja sairaudet / Lasten rasitusvammat ja -murtumat

Lasten rasitusvammat ja -murtumat

Rasitusvammoja ja rasitusmurtumia esiintyy eri-ikäisillä lapsilla eri paikoissa. Kipu ja ontuminen rasituksessa voivat kieliä vammasta.

Rasitusvammoja ja rasitusmurtumia voi tulla esimerkiksi polviin, kantapäihin, selkään tai reisiin. Aiheuttajana on useimmiten liian usein tapahtuva ja yksipuolinen harjoittelu sekä liian nopeasti tapahtuva harjoitusmäärien tai harjoittelun lisääminen.

Lasten kasvutumakkeet ovat heikompia kuin jänteet ja nivelsiteet, ja tämän vuoksi ne ovat alttiita rasitusvammoille.

Lasten rasitusvamman oireet

Rasitusvamman oireina ovat kipu tai ontuminen rasituksessa. Jos kipeässä kohdassa esiintyy turvotusta, punoitusta tai kuumotuksen tunnetta, on hyvä käydä tarkistamassa tilanne asiantuntevan lääkärin vastaanotolla. Lääkäriin on hyvä varata aika myös silloin, jos vaiva pitkittyy tai pahenee ja häiritsee urheilusuoritusta.

Jos epäilet, että lapsellasi on rasituksesta johtuva vamma, ota yhteyttä Lasten NEO:on, niin tarkistetaan tilanne. Asiantunteville ja kokeneille lääkäreillemme saat ajan nopeasti ja helposti puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Lasten rasitusvamman hoito

Kun rasitusvammaa epäillään, tutkitaan lapsen nivelet vastaanotolla kokonaisvaltaisesti. Samalla saadaan poissuljettua vakavammat sairaudet. Lääkäri arvioi, tarvitaanko lisätutkimuksia.

Hoitona on vamma-alueelle kohdistuvan rasituksen vähentäminen. Joskus voi olla aiheellista laittaa urheilu kokonaan tauolle joksikin aikaa, jotta vamma saa rauhassa parantua.

Tarvittaessa voidaan antaa lähete fysioterapiaan, jossa vaivaa pyritään helpottamaan ohjatuilla venytyksillä. Lääkäri voi suositella käyttämään myös erilaisia apuvälineitä, kuten polvitukea tai kengän kantakorotusta.

Varaa aika lastenlääkärille tai lastenkirurgille, puh. 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta!