Etusivu / Palvelut / Lasten vaivat ja sairaudet / Lasten nivelsairaudet

Lasten nivelsairaudet

Lapsilla nivelkipuja aiheuttavat esimerkiksi kasvukivut, lonkan ohimenevä hyvänlaatuinen niveltulehdus, ohimenevät virustautien aiheuttamat niveltulehdukset, rasituksen aiheuttamat nivelvaivat ja lastenreuma.

Lapsen nivelkipu voi oireilla monin eri tavoin: ontumisena, käsien poikkeavana käyttönä/käyttämättömyytenä tai varsinkin pienillä lapsilla pelkästään käytösoireena, esimerkiksi poikkeuksellisena tyytymättömyytenä ja itkuisuutena.

Jos olet huolissasi lapsesi nivelkivuista, varaa aika Lasten NEO:n asiantuntijan vastaanotolle!

Niveltulehdus lapsella

Lapsilla niveloireiden alku liitetään usein erilaisiin vammoihin, joita lapsille tapahtuu luontaisen liikunnallisuuden vuoksi runsaasti.

Vammat tulee aina ottaa huomioon, ja niiden mahdollisuus niveloireen taustalla poissulkea, mutta lasten vammahistorian epäluotettavuuden vuoksi vammat saattavat myös sekoittaa tai viivästyttää muiden syiden etsimistä ja löytymistä.

Lonkan ohimenevä niveltulehdus

Yleisin lapsilla tavattava niveltulehdus on tuntemattomasta syystä ilmenevä lonkan ohimenevä niveltulehdus, jota tavataan erityisesti 3 – 10 -vuotiailla pojilla.

Tauti alkaa usein äkillisenä lonkkakipuna, ja lapsi saattaa ontua tai jopa kieltäytyä astumasta jalalle. Tauti paranee tavallisesti itsestään noin kahden viikon kuluessa.

Rasituksen aiheuttama niveltulehdus

Koska kasvava elimistö on rasitusherkkä, erityisesti aktiivisesti urheilevilla kouluikäisillä lapsilla tavataan jänteiden kiinnittymiskohdissa tulehdustiloja, jotka aiheuttavat kipua. Näiden hoidossa sopivalla rasituksen säätelemisellä on tärkeä osuus.

Lastenreuma

Lastenreuma on autoimmuunitauti, jossa oman elimistön puolustusvaste kohdistuu nivelkalvoa kohtaan.  Se voi olla yksi nivelkivun aiheuttaja, joskin varsin usein lastenreumassa niveltulehdus on varsin vähäoireinen.

Lastenreuman oireet

Lastenreumassa nivelkivut tulevat tyypillisimmillään levon jälkeen esimerkiksi aamulla tai päiväunilta herätessä. Päivän mittaan lapsen päästyä vauhtiin hänen toimintansa saattaa vaikuttaa täysin normaalilta.

Reumaattinen tulehdus aiheuttaa usein nivelen turvotuksen ja nivel voi olla jäykkä tai kuumottava. Lastenreuma voidaan diagnosoida pitkittyneen niveltulehduksen taustalta sulkemalla pois muut niveltulehdusta aiheuttavat syyt.

Niveloireet ja kuume vaativat lääkärin arvion

Nopeasti alkaneet niveloireet joihin liittyy kuume, vaativat aina äkillisen lääkärin arvion. Tällöin kyseessä saattaa olla nivelen tai luuston bakteeritulehdus, joka vaatii nopeasti hoitoa sairaalassa.