Lasten allergiset oireet

Allergia_NEO_Lasten_allergiat

Allerginen nuha, nenän tukkoisuus ja silmien ärsytys ovat allergian tavallisimpia oireita. Allergiaan voi liittyä myös nenän ja silmien kutinaa sekä kirvelyä. Joillekin voi tulla astmaoireita, hengitysvaikeutta ja yskää, ja osalla atooppinen ihottuma voi pahentua.

Kun allergiaoireiden aika on hankalimmillaan, on hyvin tavallista, että lapset ovat väsyneempiä kuin yleensä. Koivuallergikoilla ristiallergiat ovat tavallisia, eli he voivat saada suun kutinaa ja kirvelyä myös tuoreista hedelmistä, juureksista ja pähkinöistä.

Lasten ihottuma

Yleisin lasten ihottuman syy on atopia, mutta myös muita harvinaisempia ihosairauksia esiintyy.

Vain noin puolet atooppisesta ihottumasta on jonkin allergian aiheuttamaa. Jos ihottuma on vaikea ja laaja-alainen, jokin allergia oireiden aiheuttajana on todennäköinen.

Jos epäilet lapsellasi allergiaa tai lapsesi allergiaoireet pahenevat, varaa aika lasten allergialääkäreillemme.

Allergisten sairauksien hoito

Kun kyseessä on vaikea allergia, on keskeisenä hoitona oireita aiheuttavan tekijän tunnistaminen sekä välttäminen, jos mahdollista.

Ruoka-allergiassa oireita aiheuttavaa ruokaa vältetään määräaikaisesti. Jos kyse on lapsen ravitsemuksessa keskeisestä ruoka-aineesta, pitää välttäminen tehdä lääkärin valvonnassa. Näin varmistetaan, ettei lapsen kasvu ja kehitys pääse kärsimään.

Lääkehoito ja siedätyshoito

Ihottumaan, allergiseen nuhaan ja astmaan on saatavilla monia lääkehoitoja, joilla oireet saadaan usein hyvin hallintaan.

Siedätyshoito on allergian syyhyn kohdistuvaa hoitoa. Allergisen nuhan siedätyshoidosta on paljon hyviä tuloksia. Ruoka-allergian siedätyshoito on uutta, ja siitä on lupaavia tuloksia.

Allergia NEO

Siedätyshoidot

Asiantuntijat

Sinikka Karppinen

lastenlääkäri

Marja Mäkelä

erikoistuva lastenlääkäri

Tuomo Puhakka

korvalääkäri

Antti Silvoniemi

korvalääkäri

Sami Ventelä

korvalääkäri