Kuume lapsella

Lapsilla kehon lämpötila on korkeampi kuin aikuisilla. Lämpö on korkeampi iltapäivällä kuin aamulla. Kuumeella tarkoitetaan lapsilla yli 38 asteen lämpöä peräsuolesta mitattuna.

Lasten infektioiden hoidossa saat avun Lasten NEO:sta. Varaa aika lastenlääkäreillemme!

Kuumeinen lapsi

Lapsilla yleisin kuumeen syy on virusinfektio. Monet virukset (mm. adenovirus, vauvarokko, influenssa) aiheuttavat korkeaa, 39–40 asteen kuumetta, mutta kuumeesta huolimatta lapsen yleistila pysyy hyvänä.

Milloin lapselle voi antaa kuumelääkettä?

Lapselle voi antaa tarvittaessa kuumelääkitystä, mikäli kuume on yli 38,5 astetta ja lapsi on kipeän oloinen. Myös riittävä juominen ja kevyt vaatetus helpottavat lapsen oloa.

Milloin kuumeisen lapsen kanssa lääkäriin?

Äkillinen yli 40 asteen kuume ilman muita oireita voi viitata bakteeri-infektioon, jolloin lääkärissäkäynti voi olla tarpeen. Mikäli lapsi on alle 3 kuukauden ikäinen tai kuume on kestänyt yli 5 vuorokautta, kannattaa varata aika lääkärin vastaanotolle.

Lääkäriin kannattaa lähteä myös silloin, jos lapsi tuntuu vanhempien mielestä sairaalta, eli

  • lapsi on voipunut, huonosti heräteltävissä
  • lapsi ei hymyile
  • lapsi reagoi vanhempien käsittelyyn (esim. syliin otettaessa, vaippaa vaihdettaessa) vaikeroimalla
  • itkuääni on heikko ja valittava
  • lapsi ei jaksa leikkiä eikä ole kiinnostunut ympäristöstä
  • lapsen hengitys on tihentynyttä
  • lapsi on veltto
  • syöminen ja juominen sujuvat huonosti
  • raajat ovat kalpeat
  • iholla on pistemäisiä verenpurkaumia

Lasten kuumekouristukset eli kuumekohtaukset

Kuumekouristukset eli kuumekohtaukset ovat ainoastaan kuumeen yhteydessä, terveillä 6 kuukauden – 6 vuoden -ikäisillä lapsilla, esiintyviä kohtauksia. Kohtaus tulee tyypillisesti korkean kuumeen nopean nousun yhteydessä.

Kuumekohtauksen oireet

Kuumekohtauksen oireita ovat tajuttomuus ja lihasten jäykistyminen, nykinä tai kouristelu sekä horkkamainen vapina tai velttous. Kuumekohtaukseen ei aina liity kouristelua.

Kuumekohtauksen aikana lapsi usein menettää tajuntansa ja tasapainonsa, kaatuu tai putoaa tuolilta ja vartalo jäykistyy. Jäykistymistä seuraavat nykivät kouristukset. Hengitys salpautuu muutamaksi sekunniksi ja huulet sinertyvät. Kouristelun jälkeen lapsi on usein tokkurainen, mutta kuumeen laskettua lapsi on useimmiten täysin oma itsensä.

Kuumekohtauksen kotihoito

Kuumetta ei tule alentaa fysikaalisin keinoin (kylmät pyyhkeet tai kylvyt). Lapselle voi antaa tavanomaisia kuumelääkkeitä (parasetamoli, ibuprofeiini, naprokseeni).

Kuumekohtaus itsessään hoidetaan samoin tavoin kuin epileptinen kohtaus. Kouristusliikkeitä ei estetä, mutta pitää huolehtia siitä, ettei lapsi niiden aikana kolhi päätään tai muuten vahingoita itseään. Kouristelu kestää yleensä vain 1 – 2 minuuttia.

Lapsi yritetään laittaa kylkiasentoon heti, kun kouristukset vähenevät. Näin hengitystiet pysyvät avoimina ja mahdolliset eritteet pääsevät valumaan ulos.  Tarvittaessa annetaan kouristelun lopettava ensiapulääkitys ja hälytetään ambulanssi (112), jos kouristelu kestää yli 5 minuuttia tai kohtaus uusii ennen kuin lapsi on ehtinyt toipua edellisestä kohtauksesta.

Mistä kuumekohtaus johtuu?

Kuumekohtaukset eivät ennakoi epilepsiaan sairastumista, mutta kuumeen aikaiset kohtaukset voivat olla merkki vakavasta keskushermostoinfektiosta, kuten aivokalvojen tai aivokudoksen tulehdustilasta.

Milloin kuumekohtauksen vuoksi lääkäriin?

Lapsi pitää viedä lääkärin arvioitavaksi mahdollisimman pikaisesti silloin, jos lapsen yleistila on ennen kuumekohtausta tai sen jälkeen alentunut tai kuumekohtaus tulee epätyypillisesti kuumetaudin kestettyä jo jokin aikaa.

Jatkotutkimuksia ei tarvita, jos 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisellä lapsella esiintyy ainoastaan kuumeen aikana tajuttomuus—kouristuskohtauksia ainoastaan kuumeen aikana ja lapsi toipuu niistä normaalisti.

 

Asiantuntijat

Johanna Kallinen

korvalääkäri

Sinikka Karppinen

lastenlääkäri

Marja Mäkelä

erikoistuva lastenlääkäri

Tuomo Puhakka

korvalääkäri

Antti Silvoniemi

korvalääkäri

Sami Ventelä

korvalääkäri