Etusivu / Palvelut / Lasten vaivat ja sairaudet / Kasvun ja murrosiän kehityksen ongelmat

Kun lapsen kehitys ja kasvu häiriintyy

Lapsen terveydentilaa tarkasteltaessa kasvu on herkkä mittari. Lastenendokrinologi on erikoistunut kasvun ja murrosiän kehitykseen liittyviin ongelmiin, hormonitoiminnan häiriöihin ja diabetekseen.

Ravitsemusongelmat, imeytymishäiriöt, hormonitoiminnan häiriöt tai esimerkiksi astma ja infektiokierteet voivat näkyä jo varhain kasvun ja murrosiän kehityksen häiriintymisenä.

Kasvua haittaavien sairauksien tunnistaminen ja hoito on tärkeää. Yhtä tärkeää on toisaalta myös vapauttaa lapsi ja hänen perheensä tarpeettomasta huolesta silloin, kun kyse on kasvun normaalista vaihtelusta.

Jos olet huolissasi lapsesi kasvusta tai kehityksestä, varaa aika asiantuntijamme vastaanotolle!

Lapsen ja nuoren kasvun kehitys

Sekä peritty kasvunvara että kasvun aikataulu vaihtelevat suuresti, ja siksi lapset voivat kasvaa vähän eri tavoin. Normaalin vaihtelun ääripäitä voi joskus olla vaikeaa erottaa hormonaalisista häiriöistä.

Ensimmäisten ikävuosien aikana lapsi usein hakee kasvukanavaansa. Murrosiässä kasvu voi näennäisesti hidastua aikatauluteknisistä syistä: myöhäiset kypsyjät ”putoavat” tilapäisesti käyrästöltä kasvupyrähdyksen viivästyessä, ja keskimääräistä varhaisemman aikataulun mukaan kehittyvillä nuorilla tilanne on päinvastainen.

Milloin kasvun vuoksi lääkäriin?

Käyrästöltä alas- tai ylöspäin taittuva pituuskäyrä on todennäköisemmin merkki sairaudesta kuin pieni- tai isokokoisen lapsen tasainen kasvu.

Kasvukäyrien ristitseminen, eli pituuskasvun hidastuminen lapsen lihoessa, on aina hälytysmerkki. Se voi olla esimerkiksi merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tavallisen lihomisen yhteydessä kasvunopeus pysyy normaalina tai kiihtyy. Pituuden ja painon kehitystä täytyykin aina tarkastella yhdessä, murrosiän kehitysvaihe lisäksi huomioiden.

Murrosiän viivästyminen

Viiveinen murrosikä on yleinen ja usein peritty ongelma, joka saattaa aiheuttaa huolta varsinkin pojille. Lastenendokrinologi voi tarvittaessa jouduttaa pojan kehitystä lyhyellä testosteronihoidolla. Jos murrosiän kehitystä ei lainkaan ilmaannu, kysymyksessä voi olla vika hormonitoiminnan säätelyssä tai kivesten tai munasarjan toiminnassa.

Ennenaikainen murrosikä

Ennenaikaisessa puberteetissa kivesten kasvu tai rintojen kehitys käynnistyvät liian varhain ja myös pituuskasvu nopeutuu.

Erillinen pieni rintarauhasten suureneminen, aikuistyyppisen hienhajun tai karvoituksen erillinen ilmaantuminen ennen murrosikää ovat usein normaaliin kasvun vaihteluun kuuluvia ilmiöitä, mutta vaativat aina selvityksen.

Ota aikaisemmat tiedot mukaan vastaanotolle

Kasvuasioissa lääkärin vastaanotolle tultaessa kannattaa ottaa mukaan lapsen aikaisemmat mittatiedot sekä lukuarvoina että mielellään myös kasvukäyrän muodossa. Myös tiedot lähisukulaisten pituuksista sekä murrosiän kehityksen aikataulusta ovat usein hyödyllisiä.

 

Asiantuntijat

Sinikka Karppinen

lastenlääkäri