Etusivu / Palvelut / Laboratorio / Laboratoriotutkimukset

Tutkimukset ilman lähetettä

NEO_Laboratorio-tilat

Tiettyihin laboratoriotutkimuksiin voi tulla myös ilman lähetettä. Silloin loppusummasta ei saa Kelan korvausta.

Laktoosi-intoleranssin DNA-tutkimus

Vatsakipu, turvotus ja ilmavaivat voivat johtua laktoosi-intoleranssista eli maitosokerin imeytymishäiriöstä. Laktoosi-intoleranssi voidaan selvittää verikokeella. Tutkimustulos valmistuu 3-4 vuorokauden kuluessa. Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista.

Keliakiaseulonta

Keliakia on sairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine eli gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvovaurion. Keliakian tavallisia oireita ovat erilaiset vatsavaivat. Verinäyte voi auttaa selvittämään jatkotutkimusten, kuten tähystyksen tarvetta. Tutkimustulos valmistuu viikossa. Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista.

D-vitamiini

D-vitamiinin riittävä saanti voidaan tarkistaa verinäytteestä tehtävällä D-25-vitamiinin määrityksellä. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa. Näytteenotto ei edellytä paastoa, eikä muuta valmistautumista.

Kolesterolitutkimukset

Kohonneet kolesteroliarvot ovat yksi sepelvaltimotaudin riskitekijöistä. Tärkeimmät kolesterolitutkimukset ovat kokonaiskolesteroli, hyödyllinen HDL kolesteroli, haitallinen LDL kolesteroli sekä triglyseridit. Näillä tutkimuksilla selvitetään rasva-aineenvaihdunnan kokonaistilannetta. Ennen näytteenottoa tarvitaan yli yön paasto. Alkoholia ei saa nauttia näytteenottoa edeltävinä 2-3 päivänä. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokauden kuluessa.

Lue lisää kolesterolista

Glukoosi

Mikäli verensokeriarvot ovat kohonneet, se voi olla merkki diabeteksesta. Tällainen tilanne vaatii jatkoselvittelyä. Verensokerin mittaus vaatii 12 tunnin mittaisen paaston. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokauden kuluessa.

Maksa-arvot

Maksan ylirasitustilassa maksaentsyymiarvot ALAT ja GT kohoavat. Syynä kohonneisiin maksa-arvoihin voi olla esimerkiksi jokin lääkitys tai liiallinen alkoholin käyttö. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa. Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista.

Verensokerin pitkäaikaisseuranta

Sokeritasapainon tilaa viimeisten kuukausien ajalta voidaan kuvata verensokerin pitkäaikaisseurantatutkimuksella. Jos tulos on selvästi koholla, se viittaa diabetekseen. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa. Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista.

Klamydia ja tippuri

Suomessa yleisin sukupuolitauti on klamydia. Klamydia ja tippuri voivat olla täysin oireettomia. Kun epäilet tartunnan mahdollisuutta, hakeudu aina testiin. Testi tehdään uudestaan neljän viikon kuluttua hoidon jälkeen. Jos testitulos on positiivinen, tauti vaatii lääkärin hoitoa ja kaikkien kumppanien hoitoonohjausta. Näytteeseen tarvitaan kaksi tuntia rakossa ollutta virtsaa. Tulos valmistuu 2–3 vuorokauden kuluessa.

Sieniviljely

Jalkasieni on yleinen vaiva, jonka oireet ovat kutina ja ihon halkeilu. Jalkasieni tarttuu esimerkiksi pukuhuoneista, pesutiloista ja kengistä. Jalkasieni voidaan todeta ottamalla oireilevasta kohdasta hilseilevää ihoa raaputtamalla. Näyte voidaan ottaa myös kynsien muutoskohdista. Sieniviljelynäyte otetaan vasta, kun ulkoisesta sienilääkehoidosta on kuusi viikkoa, sisäisestä hoidosta kuusi kuukautta. Tulos valmistuu noin 4-6 viikon kuluessa.

Perusverenkuva

Yleiskuva verisoluista ja hemoglobiinista saadaan tutkimalla perusverenkuva eli PVK. Tutkimuksessa selvitetään hemoglobiini sekä punasolujen, valkosolujen ja verihiutaleiden määrät. Tutkimustulos valmistuu samana päivänä. Näytteenotto ei edellytä paastoa tai muuta valmistautumista.

HIV-testi

Ihmisen immuunikatovirus eli HIV on virus, joka tuhoaa elimistön puolustusjärjestelmää. Se aiheuttaa ihmiselle pysyvän hoitoa vaativan infektion. HIV-tartunnan voi todeta ainoastaan käymällä HIV-testissä. HIV-testiin kannattaa hakeutua aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua riskitilanteesta, jolloin tulos on varmasti luotettava. Negatiivinen testitulos tarkoittaa sitä, että testatulla ei ole HIV-tartuntaa. Mikäli testitulos on positiivinen, otetaan varmistustesti suoniverinäytteestä. Tutkimukseen voi tulla myös nimettömänä. Näytteenotto ei vaadi paastoa tai muuta valmistautumista. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa.

Pikatestit odottaessa

Raskaustesti

Raskaana olevan naisen istukka tuottaa hCG-hormonia, joka seerumin kautta erittyy virtsaan. Raskaus voidaan todeta osoittamalla virtsan suurentunut hCG-aktiivisuus. Tulos voi olla positiivinen jo 4 – 5 päivää ennen kuukautisten poisjäämistä. Virtsan hCG-aktiivisuus suurenee nopeasti raskauden edetessä. Tutkimukseen suositellaan käytettäväksi aamun ensimmäistä virtsaa, mikäli kuukautiset ovat vasta juuri jääneet pois. Tällöin tulos on luotettavin. Mikäli kuukautiset ovat jo useamman päivän myöhässä, testi voidaan tehdä mihin vuorokauden aikaan tahansa. Positiivinen testitulos toteaa raskauden. Tulos on positiivinen myös kohdunulkoisessa raskaudessa. Näytteeseen tarvitaan aamun ensimmäistä virtsaa. Tulos valmistuu odottaessa.

Influenssatesti

Influenssaepäilyssä influenssatestin avulla voidaan tunnistaa influenssa A ja B-virusten aiheuttamat infektiot. Testi ei erottele influenssa A-virusten alatyyppien (H3N2- tai H1N1pdm09 eli ns. sikainfluenssa) aiheuttamia infektioita toisistaan. Positiivinen tulos joko influenssa A- tai B -antigeenia kohtaan merkitsee ko. viruksen aiheuttamaa infektiota. Näyte otetaan syvältä sieraimista tai nenänielusta otettu näytteenottotikulla. Näytteenottoon ei tarvitse valmistautua etukäteen. Tulos valmistuu odottaessa.

Tulehdusarvo

CRP on maksasolujen tuottama valkuaisaine, jonka pitoisuus nousee veressä tulehdusten ja kudosvaurioiden yhteydessä. CRP:n määrä alkaa kasvaa jo 6-12 tunnin sisällä tulehduksen alkamisesta, minkä takia se soveltuu akuuttien infektioiden selvittelyyn. CRP nousee myös kudosvaurioiden yhteydessä. Testi voidaan ottaa milloin tahansa. Pikatestissä otetaan sormenpäästä verinäyte, ja tulos valmistuu odottaessa.

Streptokokki antigeenin osoitus

Kurkkukivun syynä voi olla angiinaa eli nielurisatulehdusta aiheuttava beetahemolyyttinen Streptokokki A –bakteeri. Streptokokki A –antigeenitesti on pikatesti beetahemolyyttisen A-ryhmän streptokokin osoittamiseen. Näyte otetaan pyyhkäisemällä nielusta ja risoista pumpulipuikolla pintanäyte, josta joko tehdään pikatesti. Tulos saadaan alle puolessa tunnissa, usein jo alle 15 minuutissa. Jos testi on negatiivinen, voidaan näytteestä tehdä vielä nieluviljely, jolloin saadaan varmistettua testin tulos.