Etusivu / Palvelut / Kuvantaminen

Kuvantaminen

chevron-right chevron-left

NEO:ssa palvelee huippumoderni kuvantamisyksikkö, jossa tehdään tutkimuksia röntgenkuvauksen lisäksi tietokonetomografialla, ultraäänellä tai potilasystävällisillä magneettikuvauslaitteistoilla.

Röntgenosastolla suunnittelemme tutkimukset potilaskohtaisesti. Olemme panostaneet nopeaan ja laadukkaaseen palveluun rauhallisessa ympäristössä.

Röntgenhoitajamme on paikalla aina aukioloaikoina, ja hän vastaa mielellään kaikkiin kuvantamiseen liittyviin kysymyksiin.

Yhteystiedot ja aukioloajat

Röntgentoimisto puh. 010 235 3522

Avoinna
Ma–pe klo 8–20
La–su klo 10–18

Omien kuvien lähettäminen NEO:on

Ohjeet ja tunnukset röntgen- ja magneettikuvien lähetykseen saat sähköpostitse osoitteesta ittuki@mehilainen.fi

Magneettikuvaus

Magneettikuvaus on kuvantamismenetelmä, jolla pystytään tutkimaan kudoksia. Magneettikuvauksia tehdään NEO:ssa kahdella potilasystävällisellä magneettikuvauslaitteella.

Uusi 3 teslan magneettikuvauslaite Siemens Skyra edustaa alansa ehdotonta huippua niin tekniikaltaan kuin potilasmukavuudeltaankin, sillä laitteen potilasaukko on aiempaa suurempi – halkaisijaltaan 70 cm.

Magneettikuvaus selvittää syyt

Laitteella voidaan kuvata kaikkia ruumiinosia, mutta erityisen hyvin se soveltuu aivojen, selkärangan, suurten nivelten (mm. olkapää, lonkka), verisuonten ja vatsan kuvauksiin. Esimerkiksi aivokuvauksissa uudella laitteella saadaan nopeasti ja luotettavasti selville muun muassa mahdolliset verisuonipoikkeavuudet, aivoverenkiertohäiriöt ja verenvuodot.

Toinen magneettikuvauslaitteemme on tarkoitettu raajojen ja pienten kohteiden kuvakseen. Laitteen avoimen rakenteen takia se soveltuu erityisen hyvin ahtaan paikan kammosta kärsiville, sillä kuvaus voidaan suorittaa potilaan istuessa. Vaikka laitteen kenttävoimakkuus on korkea (1,5 teslaa), se on myös erittäin hiljainen.

KELA-korvauksen saa magneettitutkimuksesta, joka on tehty erikoislääkärin lähetteellä.

Röntgenkuvaus

Röntgenkuvauksiin pääsee NEO:ssa heti, ilman jonottamista. Röntgenkuvauksella voidaan tutkia muun muassa luustoa, niveliä ja keuhkoja. Teemme myös skolioositutkimukset ja alaraajojen mekaaniset akselikuvaukset.

Röntgenkuvat ovat tulkittavissa välittömästi kuvauksen yhteydessä. Tämän ansiosta tarvittava hoito voidaan antaa välittömästi.

Tietokonetomografia

NEO:ssa on käytössä Planmed Verity® -raajakuvauslaite. Laite toimii niin sanotulla kartiokeila-tekniikalla, ja sen tuottama säderasitus on potilaalle selvästi alhaisempi kuin tavallisissa TT-kuvauksissa.

Laitteella voidaan kuvata polvia, nilkkoja, jalkateriä, kyynärpäitä, ranteita ja käsiä sekä nenän sivuonteloita.

TT-laitteen avulla voidaan muun muassa tehdä:

  • murtuman toteaminen tai poissulkeminen (kun röntgenkuvissa saatu löydös on epävarma)
  • murtuman asennon ja laajuuden tarkempi analysointi
  • murtuman paranemisen arviointi

Rustopinnat näkyvät TT-kuvauksessa erinomaisesti, jos niveleen on ruiskutettu varjoainetta. Alaraajojen tutkimukset voidaan kuvata myös kuormittaen eli pystyasennossa.

Tutkimukseen ei tarvitse varata erikseen aikaa. TT-tutkimuksen kesto on noin 5–10 minuuttia ja itse kuvausaika 20 sekuntia.

Ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimukset tekee radiologian erikoislääkäri. Vatsan alueen ja sisäelinten tutkimuksissa ultraääni on usein ensisijainen kuvantamismenetelmä. Ultraäänilaitteella tutkitaan niveliä, lihaksia, jänteitä ja verisuonia.

Kilpirauhasen ultraäänitutkimuksen yhteydessä on mahdollista ottaa näyte kilpirauhasesta. Radiologi pistää tarvittaessa niveleen kortisonipistoksen ultraääniohjatusti tutkimuksen yhteydessä.

Kardiologian erikoislääkäri tekee NEO:ssa sydämen ultraäänitutkimuksia.

Hammasröntgen

Hammasröntgeniin voit varata ajan tai tulla suoraan hammaslääkärin vastaanotolta.

Hampaiden juurissa ja vanhojen paikkojen alla saattaa piillä täysin oireettomia, mutta hoitoa vaativia ongelmakohtia. Hampaista otettavat röntgenkuvat auttavat oikean diagnoosin tekemisessä sekä piilevien sairauksien havaitsemisessa.

Muutaman vuoden välein hampaista ja leukaluista on hyvä ottaa laajempi, koko alakasvot kattava röntgenkuva eli ortopantomografia. Ortopantomografia tehdään Hammas Mehiläisen digitaalisella panoraamakuvauslaitteella, jossa näkyvät hampaat, juurten alue ja leukanivelet.

Lisäksi teemme yhteistyötä suun alueen röntgentutkimuksiin erikoistuneen Tomodent Oy:n kanssa. Tomodentin kautta saamme röntgenkuvista laadukkaat erikoislääkärin lausunnot.

Asiantuntijat

Sami Kajander

radiologi

Jari Karhu

neuroradiologi

Pekka Niemi

radiologi

Videot

Tilava magneettikuvauslaite NEO:ssa

Magneettikuvaus NEO:ssa