Etusivu / Palvelut / Kuntoutuspalvelut / NEO Performance / NEO Performance Palautumisanalyysi

Palautuminen ja uni

NEO Performancen palautumisanalyysi on palvelu, joka on tarkoitettu urheilijoille, kuntoilijoille tai muille terveydestään kiinnostuneille ihmisille.

Uni ja unen laatu kertovat parhaiten, miten keho on palautunut päivittäisestä rasituksesta, jota koemme kuntoillessa ja urheillessa sekä arjen kiireissä. Lepo vaikuttaa muun muassa urheilijan kehittymiseen, painon hallintaan ja vastustuskykyyn. Huonosti nukkuvalla verenpaine saattaa nousta, ja vähäinen uni voi altistaa myös sydän- ja hengityselinten sairauksille.

Palautuminen keskeistä urheilijalle

Väsyneen ja hyvin palautuneen urheilijan suorituskyvyssä on usein isoja eroja. Väsyneenä vammautumisriski kasvaa, reaktiokyky heikkenee ja päätöksenteko hidastuu. Riittävä lepo vaikuttaa myös siihen, miten nopeasti palautuu urheilusuorituksen jälkeen. Huono palautuminen voi hidastaa esimerkiksi vammoista toipumista.

Palautumisanalyysin avulla parempi suorituskyky

NEO Performancen palautumisanalyysin ovat suunnitelleet vastaava valmentaja Marko Yrjövuori sekä vastaava fysioterapeutti Jari Hemling. Konsultoivana erikoislääkärinä on professori, neurologi Markku Partinen.

Palautumisanalyysiin kuuluu asiakkaan testaaminen, jossa tutkitaan palautumisen tasoa ja testattavan henkilön unen laatua. Analyysin tarkoituksena on löytää asiakkaan optimaalinen palautumistaso suorituskyvyn ja päivittäisen jaksamisen parantamiseksi. Testi paljastaa myös mahdolliset ylirasitustilan oireet.

Testi voi lisäksi antaa viitteitä mahdollisten unihäiriöiden olemassaolosta, mutta se ei ole virallinen unihäiriödiagnoosi.

Miten palautumista testataan?

Ennen varsinaista testaamista varataan vastaanottoaika Marko Yrjövuorelle tai Jari Hemlingille. Vastaanotolla asiakas haastatellaan huolellisesti, hänen harjoittelu- sekä palautumisrytmiään analysoidaan, ja asiakkaalle annetaan ohjeet kotona tapahtuvaan testaamiseen.

Testaaminen tapahtuu asiakkaan nukkuessa. Asiakkaan sänkyyn asennetaan unimonitori, joka rekisteröi testattavan unta. Laite lähettää dataa kahden viikon ajan pilvipalvelun kautta analysointikeskukseen. Testaamisen aikana asiakas pitää kirjaa päivittäisistä tapahtumista.

Teknologian takana ovat Beddit ja MYC-Training.

Yksilöllinen palautumisohjelma

Asiakas saa testausjakson ajalta raportin unen ja palautumisen laadusta, joka käydään läpi yhdessä asiantuntijan kanssa. Mikäli palautumisessa havaitaan ongelmia, tehdään asiakkaalle yksilöllinen palautumisohjelma.
Testausjakson päätyttyä unimonitori jää asiakkaalle, jolloin omaa kehitystä on mahdollista seurata.

 

NEO Kuntoutuksen asiantuntijoille voit varata ajan puhelimitse, puh. 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta. Palvelemme ma–to klo 8–19 ja pe klo 8–16. Ajanvaraus arkisin klo 7 alkaen

Asiantuntijat

Jari Hemling

fysioterapeutti, urheilija- ja urheiluseuravastaava

Marko Yrjövuori

urheiluhieroja, vastaava valmentaja