Miten kuorsauksesta pääsee eroon?

Kuorsaus on yleinen häiriötekijä perheissä, mutta sinänsä vaaraton sellainen. Noin joka neljäs mies ja joka kymmenes nainen kuorsaa säännöllisesti.

Kuorsauksen syynä voi olla esimerkiksi ylipaino, rakenteelliset vaivat tai uniapnea. Jos kuorsaus on häiritsevää, ota yhteys NEO:on. Korvalääkärimme tutkivat kuorsauksen syitä. Ajan saat nopeasti puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Kuorsaus voi kertoa uniapneasta

Jos kuorsauksen lisäksi esiintyy hengityskatkoksia, saattaa kyseessä olla uniapnea. Tämä tulisi hoitaa, koska vaikea uniapnea aiheuttaa monia muita ongelmia. Uniapnea voidaan löytää helposti kotisängyssä tehtävällä unipatjatutkimuksella.

Lue lisää uniapneasta

Miten kuorsauksen syitä voi hoitaa?

Laihduttaminen

Kuorsaukseen on olemassa monia parantavia hoitovaihtoehtoja. Jos on ylipainoa, tulisi ehdottomasti laihduttaa. Laihduttaminen vähentää tehokkaasti varsinkin miesten kuorsaamista. Ennen nukkumaan menoa ei tulisi nauttia alkoholia tai väsyttäviä lääkkeitä.

Tukkoisen nenän hoitaminen on erittäin tärkeää. Nenän tukkoisuuden syynä voi olla allergia, pitkäaikainen poskiontelotulehdus tai nenän rakenteellinen vika. Rakenneviat voidaan korjata leikkaamalla.

Nielurisaleikkaus ja kitarisaleikkaus

Kookkaat nielurisat tai kitarisa on hyvin yleinen syy lasten kuorsaukseen. Risojen poistaminen vähentää lasten kuorsausta erittäin tehokkaasti (nielurisaleikkaus tai kitarisaleikkaus).

Lapsille voidaan tehdä myös nielurisojen osapoisto, jolloin nielurisakuoppiin jätetään hieman nielurisaa jäljelle. Tämän on todettu olevan kivuttomampaa ja aiheuttavan hieman vähemmän leikkauksen jälkeistä verenvuotoa. Aikuisilla kuorsauksen hoitamiseksi voidaan harkita myös lakikaarten polikliinista lämpökäsittelyä (RFA / RFTA).

Poskiontelontulehdus

Uniapnea

NEO Painonhallintaklinikka

Allergia NEO

Asiantuntijat

Lotta Ivaska

erikoistuva korvalääkäri

Johanna Kallinen

korvalääkäri

Eero Kytö

korvalääkäri

Vesa Leppänen

korvalääkäri

Tuomo Puhakka

korvalääkäri

Antti Silvoniemi

korvalääkäri

Sami Ventelä

korvalääkäri

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO