Etusivu / Palvelut / Keuhkosairaudet / Keuhkoahtaumatauti

Keuhkoahtaumatauti on tavallisimpia kansantautejamme

Keuhkoahtaumataudin taustalla on yli 90 prosentilla sairastuneista tupakointi. Myös työperäiset hengitystiealtisteet, joita voi syntyä erilaisia pölyisiä töitä tekeville, voivat vaikuttaa taudin syntyyn.

Keuhkoahtaumataudissa on kyse hengitysteiden ahtaumasta, joka on pääosin palautumaton ja etenevä. Keuhkoahtaumatautiin voi liittyä keuhkolaajentumaa eli keuhkokudoksen emfyseemamuutoksia. Taudin yhteydessä keuhkoputkien limakalvoilla todetaan myös kroonista tulehdusta.

Jos sinulla on keuhkoahtaumatautiin viittaavia oireita, varaa aika keuhkolääkärin tutkimuksiin.

Mitkä ovat keuhkoahtaumataudin oireet?

Tavallisimpia keuhkoahtaumataudin oireita ovat erityisesti rasituksessa ilmenevä hengenahdistus sekä yskä ja limaneritys. Muita oireita voivat olla toistuvat hengitystieinfektiot, hengityksen vinkuminen tai ajoittainen veriyskä. Lievä keuhkoahtaumatauti on usein vähäoireinen, mikä viivästyttää usein tutkimuksiin hakeutumista.

Keuhkoahtaumataudin tutkimus ja hoito

Keuhkoahtaumatauti todetaan keuhkofunktiotutkimuksella, spirometrialla. Pitkälle edenneessä keuhkoahtaumataudissa voidaan todeta myös tyypillisiä muutoksia keuhkojen röntgenkuvassa. On olemassa myös tautimuotoja, joissa on piirteitä sekä astmasta että keuhkoahtaumataudista.

Keuhkoahtaumataudin oireita voidaan hoitaa hengitettävillä keuhkoputkia hoitavilla ja avaavilla lääkkeillä. Myös liikunnallinen kuntoutus on merkittävä osa hoitoa.

Tupakoinnin lopettaminen hidastaa tautia

Tupakoinnin lopettaminen hidastaa keuhkoahtaumataudin etenemistä huomattavasti. Tupakoinnin lopettamista varten on monia tukihoitoja käytettävissä, joista voit keskustella lääkärisi kanssa.

Asiantuntijat

Maritta Kilpeläinen

keuhkolääkäri, allergologi

Riika Liukkonen

keuhkolääkäri, allergologi

Videot

Monipuolinen lääkärikeskus NEO

Yleisöluento: Lasten astma