Etusivu / Palvelut / Käsivaivat / Sormien nivelsiteiden vammat

Sormien nivelsidevammat

Sormien nivelsidevammat ovat varsin yleisiä. Nivelsidevamma sormessa syntyy helposti esimerkiksi käsi-, lento- ja jalkapallossa sekä muissa urheilulajeissa.

Sormien nivelsidevammojen tyypillisiä oireita ovat turvotus ja kipu, ja lisäksi voi olla nivelen epävakautta. Jos sinulla on edellä mainittuja oireita, varaa aika NEO:n asiantuntijan vastaanotolle puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarausjärjestelmässämme.

Peukalon nivelsidevamma (Hiihtäjän peukalo)

Loysa-nivelside
”Löysä” nivelside peukalossa.

Peukalon nivelsiteen vamma syntyy useimmiten kaaduttaessa lumilaudalla tai laskettelussa, jolloin peukalo vääntyy ja nivelside antaa periksi.

Jos nivel antaa periksi yli noin 30°, on leikkaus aiheellinen. Leikkauksessa nivelside kiinnitetään takaisin luuhun itsestään sulavalla bionastalla. Leikkauksen jälkeen tarvitaan kipsihoitoa noin 5 – 6 viikkoa.

Muiden sorminivelten nivelsidevammat

Kärkinivel (DIP)

Hyvin harvinainen vamma, joskus peukalossa mahdollinen. Hoito alkuun lastoittamalla.

Keskinivel (PIP)

Nivel menee helposti pois paikaltaan esimerkiksi lentopallossa tai koripallossa. Hoitona on paikalleen asettaminen mahdollisimman nopeasti. Huolellinen jälkiseuranta on tarpeellinen, sillä keskinivel jää erittäin helposti jäykäksi.

Rystysen nivelsidevammat

Näiden nivelten nivelsidevammojen diagnostiikka on jonkin verran hankalaa. Nivelsiteet vaurioituvat nivelen vääntövammoista. Vammat jäävät alkuun helposti huomaamatta. Diagnoosin viipyessä leikkaushoitona on usein nivelsiteen korjaus jännesiirrolla.

Asiantuntijat

Markus Pääkkönen

käsikirurgi

Mark Rawlins

käsikirurgi

Heidi Vastamäki

käsikirurgi

Tutustu tarinoihin

Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää

Videot

Käsileikkaus