Etusivu / Palvelut / Käsivaivat / Rannekipu

Syitä rannekipuun

Rannekipu voi johtua monesta eri syystä. Kivun syy on hyvä selvittää. Varaa aika vastaanotolle puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarausjärjestelmässämme.

Rannekivun syynä voi olla esimerkiksi ranteen ganglio (kuvassa), ranteen luiden väliset epätukevuudet (instabiliteetti), nivelkuluma yhden tai useamman ranneluun välissä tai ranteen ylimenevien jänteiden jännetuppitulehdukset (Morbus deQuervain – deQuervainin tauti).

Hermopinnetiloista sekä ulnaris- (kyynär) että medianus-(keski)hermon pinteet voivat olla rannekivun aiheuttajina. Myös Kolmioruston rappeutuminen tai repeytyminen on usein kivulias. Diagnosoimaton veneluun murtuma voi myös olla epämääräisen rannekivun taustalla.

Ganglio

Ganglio
Ganglio

Ranteen selkäpuolella esiintyvä patti on usein niin kutsuttu ganglio. Muutoksessa on geelimäistä kirkasta eritettä, joka on imettävissä pois ruiskulla.

Ganglioista noin 70 prosenttia esiintyy ranteen selkäpuolella, noin 20 prosenttia kämmenen puolella valtimon seudulla ja loput muualla, etenkin sormien tyven kohdalla.

Mini-ganglio voi olla epäselvän rannekivun eräänä syynä, jos se painaa ranneniveleen menevän hermon päätehaaraa aiheuttaen näin kipua.

Rannekuluma (Artroosi)

Nivelkuluma ranteessa voi esiintyä kahden tai useamman pikkuluiden välisessä nivelessä (STT-artroosi) tai ranteen pikkuluiden ja värttinäluun välisessä nivelessä. Pikkuluiden välisiä kulumia voidaan usein jäykistää menestyksellä. Laajassa rannenivelkulumassa on harkittava koko ranteen jäykistämistä.

Kolmiorusto

Kolmiorusto on polven nivelkierukan tapainen rustoinen levy värttinäluun ja kyynärluun välillä, jonka varassa ranteen kiertoliike tapahtuu. Kolmiorusto voi revetä vamman tai ikääntymisen seurauksena, jolloin kipua tuntuu kyynärluun seudulla ranteessa ja kiertoliikkeet ovat kivuliaita. Hoitomahdollisuudet riippuvat vamman laajuudesta ja siitä, minkälaista työtä potilas tekee.

Rannetähystys (artroscopia)

Ranteen venähdyksen tai muun vamman jälkeen pitkään esiintyvä kipu käden ja ranteen käytön yhteydessä on syytä selvittää. Rannetähystys on avainasemassa tutkittaessa ranteen epäselvää kipua, sillä sen perusteella voidaan useimmiten määritellä oikea diagnoosi. Samalla voidaan arvioida, voisiko kirurginen toimenpide helpottaa tilaa.

Asiantuntijat

Markus Pääkkönen

käsikirurgi

Mark Rawlins

käsikirurgi

Heidi Vastamäki

käsikirurgi

Videot

Käsileikkaus