Etusivu / Palvelut / Käsivaivat / Krooninen kipukäsi

Krooninen kipukäsi

Krooninen kipu kädessä on uuvuttavaa. Käden alueen pitkittyneen kivun syynä saattaa olla muun muassa tapaturman jälkeinen CRPS.

Muita syitä voivat olla tenniskyynärpää, käsivarren aitiopainesyndrooma, hermovammojen jälkitilat ja TOS-syndrooma. Varaa aika NEO:n käsikirurgille kivun syyn selvittämiseksi. Soita 010 235 3535 tai varaa aika netissä.

CRPS

Chronic Regional Pain Syndrome (CRPS) [Sudekin atrofia, causalgia, Reflektorinen Sympaattinen Dystrophia]

Lyhyt määritelmä: Tahdosta riippumattoman (autonomisen) säätelyhermoston kiputila ja toimintahäiriö.

Hermosto jakautuu tahdonalaiseen ja ei-tahdonalaiseen (autonomiseen) osiin. Näistä ei-tahdonalainen hermosto jakautuu edelleen sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Ei-tahdonalainen hermosto on vastuussa mm. verensuonten läpimitan säätelystä ulkoisen ilman lämpötilan mukaan, hien erityksestä ulkoisten olosuhteiden mukaan, ruuan sulatuksesta ja monista muistakin tehtävistä.

Tapaturman tai leikkauksen jälkeen autonominen hermosto voi ruveta toimimaan ylikierroksilla. Tällöin potilaalla on oireena suhteettoman kova kipu vammaan nähden ja etenkin alkuvaiheessa muitakin autonomiseen hermoston häiriöön viittaavia oireita, kuten lisääntynyttä tai poikkeuksellista hikoilua, värimuutoksia tai lisääntynyttä karvan kasvua.

Vaivan hoidossa käytetään mm. kevyttä mobilisoivaa fysioterapiaa (jonka tavoitteena on kipua aiheuttamatta vähitellen parantaa liikelaajuuksia ja voimaa), TNS- ja ultraääni-hoitoa ja peiliterapiaa. Lääkkeinä on kokeiltu mm. Ismelin®-puudutuksia, suun kautta annosteltavia lääkkeitä kuten amitriptylliiniä ( Triptyl®, Saroten®) tai nifedipiiniä (Adalat®, Nifangin®), ja uusina lääkkeinä mm. pregabaliinia (Lyrica®) tai gabapentiinia (Neurontin®).

Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry: Mitä kipu on? (PDF)

Asiantuntijat

Markus Pääkkönen

käsikirurgi

Mark Rawlins

käsikirurgi

Heidi Vastamäki

käsikirurgi

Videot

Käsileikkaus