Etusivu / Palvelut / Käsivaivat / Kämmenkovettumatauti

Kämmenkovettumatauti eli Contractura Dupuytren

Kämmenkovettumataudissa kämmenkalvo arpeutuu ja kureutuu tiukaksi juosteeksi, joka estää sormea ojentumasta täysin suoraksi.

Kämmenkovettumatautia esiintyy 30 – 40 -vuotiailla ja sitä vanhemmilla miehillä. Naisilla vaiva ilmaantuu myöhemmin, vasta noin 60 – 70 -vuotiaana.NEO:n käsikirurgin vastaanotolle saat ajan nopeasti. Varaa aika vastaanotolle puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarausjärjestelmässämme.

Oireet ja diagnoosi

Kammenkovettumatauti
Hankala kureuma.

Kämmenkovettumataudin varhaisvaiheessa kehittyy tunnusteltavia kiinteitä patteja kämmenen alueella, mutta sormet ojentuvat vielä suoriksi. Vähitellen sormet alkavat vetäytyä koukkuun, yleisimmin nimetön ja pikkusormi. Vaiva hankaloittaa huomattavasti normaalia elämää, kuten esineisiin tarttumista ja esimerkiksi kättelemistä. Tauti esiintyy usein suvussa ja liittyy muun muassa sokeritautiin.

Kämmenkovettumataudin hoito

Pistoshoito

Perinteinen hoitomuoto on leikkaus, mutta lisääntyvässä määrin käytetään pistettävää Xiapex®-lääkettä, joka sisältää bakteerista eristettyä kollagenaasia joka ’liuottaa’ juosteen. Lääkettä pistetään sormen juosteeseen ja käteen tehdään sidos. Vuorokauden kuluttua sormi puudutetaan ja venytetään suoraksi. Suoristamisen jälkeen tarvitaan useimmiten vielä lastahoitoa muutaman viikon ajaksi.

Leikkaushoito

Liian aikaista leikkaushoitoa on syytä välttää. Otollisin hetki leikkaushoidolle on silloin, kun joko rystys- (MP) tai sitä seuraava keskinivel (PIP) on noin 30 – 40 asteen koukkuasennossa. Jos koukkuasento on tätä isompi, on toimenpide huomattavasti hankalampi muttei mahdoton.

Kurouma poistetaan siksak-viilloista (kuva) verityhjiössä olkapunospuudutuksessa. Sormihermoja ja verisuonia varotaan. Joskus joudutaan tekemään nivelten, lihasten- tai jänteiden vapautuksia.

Leikkauksen jälkeen pidetään kevyesti puristavaa sidosta ompeleiden poistoon asti. Ompeleet pidetään 10 – 14 vuorokautta.

Sekä pistos- että leikkaushoidon jälkeen saatetaan käyttää erilaisia ojentavia lastoja 1 – 2 kuukauden ajan, ja niiden lisäksi saatetaan määrätä arpihoidoksi silikoni- tai muita arvenhoitolevyjä. Vaivalla on kohtalainen uusiutumistaipumus, mutta onnistuneen pistoshoidon tai leikkauksen jälkeen pahasti haittaava koukistustaipumus saadaan hyvin korjattua.

Asiantuntijat

Markus Pääkkönen

käsikirurgi

Mark Rawlins

käsikirurgi

Heidi Vastamäki

käsikirurgi

Videot

Käsileikkaus

Pistoshoito kämmenkovettumataudissa