Etusivu / Palvelut / Käsivaivat / Jännevammat

Käden jännevammat

Käden jännevammat ovat yleisiä ja syntyvät tyypillisesti viillon seurauksena, kuten veitsestä, rikkoutuneesta lasista tai sirkkelin terästä. Jännevamma voi syntyä myös ilman käden haavaa esimerkiksi pallopelissä pallon osuessa sormeen.

Koukistajajannevamma
Koukistajajännevamma aktiivilastassa

Käden ja kyynärvarren alueella on runsaasti lihaksia ja jänteitä. Jos käden jokin osa ei liiku pisto-, viilto tai muunlaisen haavan jälkeen, syynä voi olla myös jännevamma. Parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi pikainen leikkaus ja asianmukainen jälkihoito ovat tarpeen.

Käden jännevammoissa auttavat NEO:n kokeneet käsikirurgit. Varaa aika puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarausjärjestelmässämme.

Jännevamman hoito

Rannelenkit
Rannelenkit

Käden ja ranteen alueen koukistajajännevamman jälkihoito vaatii suurta huolellisuutta hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Ojentajajännevamman jälkihoitoon riittää useimmissa tapauksissa asianmukainen kipsi tai tukilasta.

Aktiivilastassa kumilangat vetävät sormet koukkuun, ja sormia saa ja niitä pitääkin ojentaa lastaa vastaan. Lastan ja rannelenkkien ja niihin liittyvän harjoitusohjelman tarkoituksena on vähentää ommeltuun jänteeseen kohdistuvaa kuormitusta mutta sallia sormien liikuttelu, jolloin edesautetaan jänteen liukumista jännetupessa. Aktiivilastaa pidetään yleensä neljä viikkoa, jonka jälkeen siirrytään rannelenkkeihin.

Kuusi viikkoa leikkauksesta kaikki tuet poistetaan, ja aktiivinen kuormittamaton liikehoito aloitetaan. Tässä vaiheessa voi palata kevyeen työhön. Leikattu jänne kestää raskaamman ruumiillisen työn aiheuttamia rasituksia vasta noin kolmen kuukauden kuluttua. Hyvä lopputulos vaatii potilaalta erittäin tarkkaa satsausta kuntoutukseen sekä saumatonta yhteistyötä leikkaavan kirurgin ja kuntoutuksesta vastaavan fysioterapeutin välillä.

Asiantuntijat

Markus Pääkkönen

käsikirurgi

Mark Rawlins

käsikirurgi

Heidi Vastamäki

käsikirurgi

Videot

Käsileikkaus