Etusivu / Palvelut / Käsivaivat / Jännetuppitulehdus

Jännetuppitulehdus kädessä

Jännetuppitulehdus on tavallinen käden vaiva, joka aiheuttaa usein kipua ja kivuliaita napsahduksia sormessa.

Jännetuppitulehdus voi sijaita eri kohdissa. Varaa aika asiantuntijalle NEO:on puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarausjärjestelmässämme.

Napsusormi (Tenosynovitis stenosans)

Napsusormi on vaiva, jonka oireena on kivulias napsahdus, kun sormea koukistetaan tai ojennetaan. Napsusormi johtuu koukistajajänteen pinnalla oleva liukukudoksen (synovia) rasittumisesta. Kun liukukudos paksunee, jänne ei mahdu enää kunnolla liukumaan jännetupen sisälle tai siitä ulos. Kun pahkura on jännetupen tiukan suuaukon kohdalla, liike pysähtyy aiheuttaen kipua. Kortisoni-pistos voi auttaa vaivaan, mutta vaivan uusiutuessa leikkaushoito on aiheellinen. Toimenpiteessä avataan osa jännetuppea, jolloin jänne pääsee jälleen liukumaan vapaasti.

DeQuervainin jännetuppitulehdus (Morbus deQuervain)

Jannetuppitulehdus
Finkelsteinin testi.

Värttinäluun päässä peukalon puolella esiintyvää jännetuppitulehdusta kutsutaan deQuervainin taudiksi. Siinä peukalon pitkän loitontajalihaksen ja lyhyen ojentajalihaksen jänteet kulkevat vierekkäin tupessa.

Jänteiden tulehtuessa tuntuu kipua peukalon ojentumisesta (Finkelsteinin testi). Vaiva voidaan hoitaa suhteellisen pienellä leikkauksella. Toimenpiteessä jännetuppi avataan kokonaan, jolloin jänne pääsee jälleen liukumaan vapaasti.

Asiantuntijat

Markus Pääkkönen

käsikirurgi

Mark Rawlins

käsikirurgi

Heidi Vastamäki

käsikirurgi

Videot

Käsileikkaus