Etusivu / Palvelut / Käsivaivat / Hermopinteet

Käden hermopinteet

Hermopinne käden alueella on yleinen vaiva. Hermopinteet ranteessa ja kyynärpäässä aiheuttavat puutumisoireita.

Hermopinne johtuu siitä, että hermo joutuu puristuksiin alueella, jossa hermon kulkureitti on ahdas. Luonnostaan ahtaita hermojen kanavia ovat ranne ja kyynärpää. Tunnetko puutumista sormessa? Varaa aika käsikirurgille NEO:on puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksestamme.

Rannekanavaoireyhtymä eli Canalis carpi

Rannekanavaoireyhtymä on eräs yleisimmistä hermopinteistä.

Kaden-hermopinteet
Medianushermo hermotusalue punaisella, kyynärhermon hermotusalue keltaisella.

Tyypillisesti rannekanavaoireyhtymästä kärsivät potilaat heräävät öisin siihen, että peukalo, etu- ja keskisormi puutuvat. Ravistelu usein auttaa. Toinen yleinen oire on käsien kömpelyys.

Huolellinen tutkimus lääkärin vastaanotolla riittää yleensä rannekanavaoireyhtymän toteamiseen. ENMG eli hermoratatutkimuksella voidaan diagnoosille saada lisävahvistusta.

Hermopinne voi johtua muun muassa kylmässä työskentelemisestä, toistuvista liikkeistä tai esimerkiksi päätetyöstä. Sen esiintyminen raskauden aikana ei ole harvinaista. Lisäksi hermopinne voi ilmaantua rannemurtuman jälkeen.

Rannekanavaoireyhtymän leikkaushoito

Leikkauksessa ranteeseen tehdään kaksoiskaareva avaus. Poikkijänne halkaistaan terävästi veitsellä alla olevaa hermoa varoen. Lisäksi toisinaan poistetaan paksuuntunutta koukistajajänteiden liukukudosta.

Kipua leikkauksen jälkeen?

Canalis carpi -leikkauksen jälkeiset ongelmat voivat johtua muun muassa haavatulehduksesta, hermon riittämättömästä vapautuksesta, kämmenen ihoon tulevan hermohaaran jäämisestä arpeen sekä harvinaisissa tapauksissa hermon päärunkoon kohdistuvista vaurioista. Vielä harvinaisempi ongelma voi olla krooninen kipukäsi eli CRPS. Näitä komplikaatioita voidaan hoitaa, mutta se vaatii alan erityisosaamista.

Asianmukaisesti suoritetun leikkauksen tulokset ovat erittäin hyviä ja edellä mainitut komplikaatiot ovat hyvin harvinaisia.

neo-urheiluklinikka_kyynarhermopinne

Kyynärhermopinne (Sulcus nervi ulnaris)

Kyynärhermo voi joutua puristukseen kyynärpään kohdalla sisäsivulla, niin kutsutun nauruhermon kohdalla. Tyypillinen potilas on noin 50-vuotias mies, joskin yhä nuorempia potilaita nähdään.

Toinen paikka, missä kyynärhermo voi jäädä puristuksiin, on kämmenen pikkusormen puoleinen reuna. Tämä paikka on kuitenkin huomattavasti harvinaisempi.

Oireina on puutumista nimettömässä ja pikkusormessa sekä sormien saksiliikkeen heikentymistä. Lisäksi käsi on usein voimaton ja kömpelö.Kyynärpään koukistaminen usein pahentaa oireita.

Vastaanotolla tehtävä tutkimus riittää diagnoosin tekoon, ja lisävahvistusta sille voidaan saada ENMG-tutkimuksella.

Kyynärhermopinteen hoito

Hermo vapautetaan kirurgisesti. Toisinaan hermo on siirrettävä luukyhmyn eteen lihasten alle suojaan.

Varaa aika käsikirurgille

Varaa aika NEO:n kokeneelle käsikirurgille puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksestamme.

Asiantuntijat

Markus Pääkkönen

käsikirurgi

Mark Rawlins

käsikirurgi

Heidi Vastamäki

käsikirurgi

Videot

Käsileikkaus