Etusivu / Palvelut / Ihotaudit / Ihosyöpä

Auringolle altistuminen lisää ihosyöpien riskiä

Ihosyöpien riskiä lisää merkittävästi ihon elämänaikainen altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle. Siksi ihon suojaaminen auringolta on tärkeää.

Suomessa sairastuu vuosittain yli 3 000 ihmistä ihosyöpään. Ihosyövistä yleisimmät ovat melanooma, okasolu- ja tyvisolusyöpä.

Melanooma

Pahanlaatuisin ihosyöpä on melanooma eli tummasolusyöpä, joka on yleensä uusi poikkeavan näköinen luomi tai muuntunut vanha luomi.

Ihotautilääkäri voi arvioida luomen ulkonäköä dermatoskoopilla, jolloin saadaan tarkempi kuva luomen rakenteesta ja luonteesta. Mikäli luomi vaikuttaa pahanlaatuiselta, se poistetaan kokonaisuudessaan mikroskooppitutkimusta varten.

Luomien tarkastukseen ja ihotautilääkärin vastaanotolle voit varata ajan nettiajanvarauksemme kautta tai puhelimitse 010 235 3535.

Tyvisolusyöpä

Yleisin ihon syöpäkasvain on tyvisolusyöpä eli basaliooma. Tyvisolukasvain ilmestyy usein kasvoille, nenään tai muille runsaasti auringolle altistuneille ihoalueille. Basaliooma voi olla vallireunainen kohouma, pinnallinen laajeneva rupi tai paikallinen sitkeä haavauma. Joskus se voi esiintyä pinnallisena arpeuman kaltaisena muutoksena.

Okasolusyöpä

Ihon okasolusyöpä (levyepiteelisyöpä) on tyypillisesti valolle altistuneen ihoalueen karstainen ja laajeneva muutos, joka usein haavautuu. Okasolusyövän esiaste aurinkokeratoosi (aktiininen keratoosi) on kaikkein yleisin auringonvaloon liittyvä ihomuutos.

Aurinkokeratoosi on usein paikallinen sitkeä hilsekarsta, joka toistuvasti oireilee samassa ihon kohdassa. Yleisimpiä alueita ovat kasvot, nenä ja huulet sekä erityisesti miehillä päälaki ja korvalehdet. Myös käsivarsien, kädenselkien, säärten ja vartalon ihoon voi tulla aurinkokeratooseja. Niitä voi olla useita ja hankalissa tilanteissa kasvojen ja miehillä päälaen iho voi olla laajalti rupeutunut.

Okasolusyövän ja tyvisolusyövän hoitona on tavallisesti muutoksen poistava leikkaus. Pinnallinen tyvisolusyöpä ja aurinkokeratoosit voidaan hoitaa myös nestetyppijäädytyksellä, valoaktivaatiohoidolla tai voidehoidolla. Nestetyppihoitoa voidaan käyttää myös nodulaarisen basaliooman hoidossa.

Asiantuntijat

Kaija Lammintausta

ihotautilääkäri, allergologi

Jussi Liippo

ihotautilääkäri, allergologi

Mervi Liutu

ihotautilääkäri, allergologi

Susanna Majasuo

ihotautilääkäri, allergologi

Ulla Mattila

ihotautilääkäri, allergologi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO