Etusivu / Palvelut / Ihotaudit / Allerginen ihottuma

Allerginen ihottuma

Allerginen-ihottuma-kadessaAllerginen ihottuma johtuu tavallisimmin kemikaalien aiheuttamasta viivästyneestä kosketusallergiasta.

Allerginen ihottuma ilmenee siinä kohtaa ihoa, joka on altistunut allergian aiheuttajalle. Oireet usein myös leviävät laajemmille ihoalueille. Aiheuttajia ovat usein kosmetiikan erilaiset säilöntäaineet ja hajusteet sekä pesuaineet ja puhdistusaineet, jotka usein sisältävät samoja ainesosia.

Säilöntäaineita on myös monissa teollisuuden kemikaaleissa. Erilaiset kumimateriaalit, maalit tai kovetettavat muovit ja liimat voivat aiheuttaa kosketusallergioita. Myös kasveihin ja jäkäliin voi liittyä kosketusallergiaa.

Allergiaoireet voivat kehittyä paljaille ihoalueille myös ilmavälitteisesti ilman suoraa ihokosketusta. Harvinaisissa tapauksissa voi myös proteiinirakenteinen aine (esimerkiksi eläin- tai elintarvikeperäinen) aiheuttaa käsien proteiinikosketusihottumaa.

Jos sinulla on allergista ihottumaa, varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle. Ajan voit varata nettiajanvarauksemme kautta tai puhelimitse 010 235 3535.

 

Atooppinen ihottuma

Ihottuma kasvoissa

Ihottuma käsissä

Nokkosihottuma

Allergia NEO

Allergiatestit

Asiantuntijat

Kaija Lammintausta

ihotautilääkäri, allergologi

Jussi Liippo

ihotautilääkäri, allergologi

Mervi Liutu

ihotautilääkäri, allergologi

Susanna Majasuo

ihotautilääkäri, allergologi

Ulla Mattila

ihotautilääkäri, allergologi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO