Akne

Ihotaudit-akneAkne on yleisin ihosairaus, jota esiintyy jopa noin 70 prosentilla väestöstä. Yleisimmin akneoireita on murrosiässä, mutta akne voi alkaa myös aikuisiällä. Akneen on tarjolla erilaisia hoitovaihtoehtoja, joten siitä ei tarvitse kärsiä.

Akne on ihon talirauhasen sairaus, jossa talirauhasen suuaukko tulppautuu ja tukkeutuu. Tämän seurauksena talirauhaseen kertyy tali-keratiinimassaa, joka saattaa aknebakteerin (Propionibacterium acnes) vaikutuksesta tulehtua ja aiheuttaa jopa pysyviä aknearpia.

Aikuisiän akne on krooninen ja pitkäkestoinen ihosairaus, joka voi kestää jopa 20 vuoden ajan. Vaikea akne heikentää huomattavasti elämänlaatua ja aiheuttaa itsetunto-ongelmia ja masennusta.

Aknea voidaan hoitaa jo hyvin lievänä ja nuorena. Aknen hoito suhteutetaan tilanteeseen (ikä, aknen vaikeusaste, muut sairaudet, aiemmin jo käytetyt hoidot).

Jos kärsit aknesta, varaa aika NEO:n ihotautilääkärin vastaanotolle sopivimman hoitomuodon löytämiseksi. Ajan voit varata joko puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Aknen hoitaminen

Aknen hoidon voi aloittaa apteekista ja kaupasta saatavilla paikallishoitoaineilla. Mikäli niiden teho ei riitä, voidaan siirtyä lääkevoiteisiin. Voimakkaasti tulehtuneessa aknessa voidaan käyttää paikallishoidon rinnalla antibiootteja. Naisilla voidaan käyttää myös talineritystä vähentäviä ja aknea hoitavia yhdistelmäehkäisypillereitä tilannetta rauhoittamaan.

Vaikean, arpeuttavan tai muille hoidoille reagoimattoman aknen hoidossa käytetään isotretinoiinia. Isotretinoiini on A-vitamiinipohjainen lääke, jonka käyttö on rajoitettu ihotautilääkäreille sen käyttöön liittyvien sivuvaikutusten vuoksi. Se on kuitenkin varsin tehokas ja hyvä lääke vaikean aknen hoitoon.

Akne voi aiheuttaa pysyviä arpia. Niiden hoito on huomattavasti vaikeampaa ja kalliimpaa kuin aknen tehokas hoito arpien estämiseksi. Aknea siis kannattaa hoitaa.

Asiantuntijat

Kaija Lammintausta

ihotautilääkäri, allergologi

Jussi Liippo

ihotautilääkäri, allergologi

Mervi Liutu

ihotautilääkäri, allergologi

Susanna Majasuo

ihotautilääkäri, allergologi

Ulla Mattila

ihotautilääkäri, allergologi

Videot

Sairaala NEO

Monipuolinen lääkärikeskus NEO