Etusivu / Palvelut / Hammashoitopalvelut / Hammastapaturmat

Apua hammastapaturmien hoitoon

hammas_neo_hammastapaturmat

Suuhun kohdistuva isku, kaatuminen tai muu tapaturmatilanne voi saada aikaiseksi hampaan kruunun tai juuren murtumisen, lohkeaman, hampaan siirtymän tai jopa irtoamisen. Tärkeintä tapaturman hoidossa on mennä hammaslääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Hammastapaturmia sattuu kaikissa urheilulajeissa, liukkailla säillä tai muuten kaatumisen yhteydessä. Eniten hammastapaturmia sattuu leikki-ikäisille lapsille.

Lohkeaman voi hioa ja korjata lohjenneen osan paikkamateriaalilla. Syvälle ydinonteloon asti lohjennut hammas pitää yleensä juurihoitaa ennen hampaan lopullista paikkausta. Irronnut hammas taas pyritään istuttamaan takaisin paikalleen.

Hammaslääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian

Tapaturman sattuessa kannattaa aina tulla hammaslääkärin luokse, erityisesti, jos hammas heiluu, vuotaa verta tai on kivulias. Lievemmätkin tapaturmat ja alkutilanne on syytä dokumentoida, kun tapaturma on kohdistunut suun alueelle. Joskus varsinainen vaurio käy ilmi vasta vuosien kuluttua.

Päivystykseen on tärkeää tulla myös, jos on turvotusta kasvojen alueella, vaikka särky olisikin helpottamassa. Turvotus on yleensä merkki leviämässä olevasta infektiosta. Hampaisiin liittyviä infektioita ei saada kokonaan hoidettua pelkillä antibiooteilla, vaan aina on puututtava myös tulehduksen aiheuttajaan.

Ensiapuna tapaturmaan kannattaa ottaa särkylääkettä ja pitää kylmää särkevän kohdan päällä. Jos hammas on irronnut, se kannattaa ottaa mukaan vastaanotolle.

Hammas tulisi säilyttää kosteana eli suussa, vedessä tai vaikka maidossa. Myös jos on jotain muuta irronnut, esimerkiksi hampaan kruunu tai muu iso pala paikkaa tai hammasta, kannattaa sekin ottaa mukaan vastaanotolle.

Varaa aika päivystysvastaanotolle numerosta 010 235 3530.

Katso ohjeet hammastapaturman varalle

Asiantuntijat

Maija Arjasmaa

erikoishammaslääkäri

Marika Doepel

erikoishammaslääkäri

Harri Heimonen

erikoishammaslääkäri

Leena Järvi

hammaslääkäri

Minna Kirstilä

hammaslääkäri

Antti Kvist

hammaslääkäri

Elina Larmas-Kangasniemi

hammaslääkäri

Kristiina Mäkinen

hammaslääkäri

Tiina Ranne

hammaslääkäri

Laura Ruohola

erikoishammaslääkäri

Harri Vaalas

erikoishammaslääkäri

Riikka Vahtera

hammaslääkäri

Tiina Varrela

erikoishammaslääkäri