Etusivu / Palvelut / Esteettiset palvelut / Vartalo / Vatsanahan kiristys

Vatsanahan kiristys

Suuri painonpudotus on tyypillisin syy siihen, että vyötärölle on jäänyt ylimääräistä ihoa. Vatsanpeitteiden kiristysleikkaus voi olla hyvä vaihtoehto silloin, jos vatsan ulkonäkö vaivaa.

Litteän vatsan saamiseen ei aina riitä pelkästään oikea ruokavalio ja liikunta. Löysä iho, liika rasva ja löyhät vatsalihakset voivat myös vaikuttaa vatsan ulkonäköön vatsalihasharjoittelusta huolimatta. Runsas laihtuminen jättää usein vyötärölle ylimääräistä ihoa ja roikkuvat, löysät vatsanpeitteet.

Vatsanpeitteiden kiristysleikkauksessa vatsan alueelta poistetaan kirurgisesti tarpeetonta ihoa ja ylimääräistä rasvaa. Myös vatsalihaksia voidaan kiristää. Tuloksena on tiukempi vatsa ja kiinteämpi vyötärö. Toimenpide voidaan tehdä kaikenikäisille terveille naisille ja miehille.

Milloin vatsanahan kiristystä kannattaa harkita?

Toimenpide voidaan tehdä iästä riippumatta terveille naisille ja miehille. Vatsanpeitteiden kiristysleikkaus sopii parhaiten suhteellisen hyvässä kunnossa oleville ihmisille, joilla runsaan laihtumisen johdosta on jäänyt vyötärölle ylimääräistä ihoa ja roikkuvat löysät vatsanpeitteet.

Yleisiä ongelmakohtia voivat olla esimerkiksi:

 • Löysä, roikkuva vatsan iho
 • Ylimääräinen rasva vatsan alueella
 • Ulkoneva tai pullistuva vatsa
 • Raskauden tai ikääntymisen myötä heikenneet vatsalihakset

Vatsanpeitteiden kiristysleikkauksen jälkeen tapahtuva raskaus tai painonvaihtelu voivat vaikuttaa saavutettuihin tuloksiin. Tämän vuoksi monet tulevat leikkaukseen vasta, kun uusien raskauksien suunnittelu ei enää ole ajankohtaista ja paino on vakiintunut.

Vatsapeitteiden kiristysleikkauksessa poistetaan alavatsan iho- ja rasvakerrosta ja samalla poistetaan myös esimerkiksi keisarinleikkauksen jättämät epätoivotut arvet. Vatsan arvet edellisten leikkausten jälkeen voivat rajoittaa leikkauksen tulosta.

Vatsanpeitteiden kiristykseen valmistautuminen

Kun asiakas harkitsee vatsanpeitteiden kiristysleikkausta, on ensimmäinen askel tapaaminen plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanottokäynnillä keskustellaan esteettisistä tavoitteista sekä asiakasta askarruttavista asioista toimenpiteeseen liittyen.

Vastaanotolla keskusteltavat asiat:

 • Aikaisemmat ja nykyiset sairaudet
 • Käytössä olevat lääkkeet, ravintolisät ja luontaisvalmisteet
 • Aikaisemmat leikkaukset
 • Painonpudottamisen historia sekä tavoitteet

Vastaanotolla plastiikkakirurgi arvioi asiakkaan terveyttä, vatsan ihon laatua ja kimmoisuutta, vatsalihasten kuntoa, vatsan alueella olevan ylimääräisen rasvan määrää sekä mahdollisesti alueella olevia arpia.

Kaikille asiakkaille niin sanottu perinteinen vatsanpeitteiden kiristys ei ole tarpeen haluttujen tulosten saavuttamiseksi. Myös niin sanottu mini-abdominoplastia ja/tai rasvaimu voi olla riittävä. Vaihtoehdoista keskustellaan plastiikkakirurgin vastaanotolla.

Mini-abdominoplastia ja rasvaimu

Mini- abdominoplastiaa käytetään silloin, kun korjataan pelkkää alavatsan aluetta. Toimenpiteessä ei käsitellä navan yläpuolella olevaa löysää nahkaa, jolloin arpia syntyy vähemmän.

Rasvaimu on hyvä vaihtoehto niille, joilla ihon kimmoisuus ja vatsalihaksien kunto ovat hyvät. Vaikka rasvaimu voi poistaa vatsan rasvaa, ei se poista roikkuvaa ihoa tai kiristä vatsalihaksia. Rasvaimu on kuitenkin suosittu vaihtoehto naisilla, jotka suunnittelevat uutta raskautta.

Miten vatsanpeitteiden kiristysleikkaus tehdään?

Ennen leikkausta on tärkeää noudattaa plastiikkakirurgin antamia ohjeita, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen. Ohjeet voivat sisältää esimerkiksi tupakoinnista pidättäytymisen ennen ja jälkeen leikkauksen, tiettyjen lääkkeiden välttämisen sekä varautumisen leikkauksen jälkeisiin järjestelyihin kuten kotikyydityksen ja kotihoidon (ensimmäinen vuorokausi leikkauksen jälkeen) sopimisen.

Vatsanpeitteiden kiristysleikkauksessa käytetään yleensä poikittaista viiltoa alavatsalla häpyluualueen yläpuolella. Viilto pyritään tekemään paikkaan, jossa se jää uimapuvun rajojen sisälle. Viillon pituus riippuu poistettavan ihon määrästä.

Viiltoa käyttämällä irrotetaan vatsan iho-rasvakerros vatsalihaksista, kiristetään tarvittaessa vatsan lihaksia kokoamalla ne yhteen ja ompelemalla ne paikalleen. Ylimääräinen alavatsan iho-rasvakerros poistetaan ja iho-rasvakerros kiristetään alaspäin. Samalla tehdään koskemattomalle navalle uusi reikä.

Toimenpide tehdään nukutuksessa. Vatsanpeitteiden kiristysleikkaus voi vaatia lyhyen, yhden tai kahden yön sairaalassaoloajan. Osa potilaista pääsee kotiin jo samana päivänä.

Vatsanahan kiristyksestä toipuminen

Leikkauksen jälkeen asiakkaan on oltava selinmakuulla ja polvet koukussa. Ihon alle asetetaan laskuputket nesteen kerääntymisen estämiseksi. Leikatulle alueelle laitetaan puristava sidos tai tukiliivi.

Leikkauksen jälkeen voi tuntua arkuutta, mutta se on yleensä hyvin hallinnassa kipulääkityksen avulla.

Hyvin pian leikkauksen jälkeen saa nousta sängystä sekä liikkua varovasti. Taivutuksia ja nostoja vältetään aluksi. Ensimmäisen viikon ajan leikkauksen jälkeen suositellaan nukkumista selällään polvet koukussa.

Paranemisen tahti on yksilöllinen, mutta keskimäärin toipuminen edistyy alla olevan mukaisesti.

Ensimmäiset 7-10 päivää

 • Turvotus ja mustelmat saavuttavat huippunsa ja alkavat sitten laantua
 • Laskuputket poistetaan
 • Ompeleet voidaan poistaa

Muutamien viikkojen jälkeen

 • Liikkumista voi lisätä vähitellen
 • Voi tehdä kevyitä arkiaskareita
 • Mustelmat ja turvotus laskevat edelleen
 • Tulokset alkavat näkyä

Muutaman kuukauden kuluttua

 • Lopulliset tulokset alkavat näkyä
 • Kiristys katoaa
 • Tunto palautuu vähitellen
 • Leikkausarpi alkaa haalistua

Tulosten näkyminen

Vatsanpeitteiden kiristysleikkauksen tulokset ovat pitkäkestoiset. Vatsan ulkonäön paranemisen voi huomata jo pian leikkauksen jälkeen. Toimenpiteestä johtuvan turvotuksen laantuessa alkavat tyylikkäät vatsan ääriviivat hahmottua.

Vatsanpeitteiden kiristysleikkauksesta jää pysyvä arpi. Arpi on kuitenkin yleensä helposti piilotettavissa alusvaatteiden tai uimapuvun reunojen alle. Arpi myös haalenee huomaamattomaksi ajan myötä.

Leikkauksen jälkeen käydään plastiikkakirurgin tarkistuksessa muutaman päivän kuluttua leikkauksesta. Seuraavat tarkastukset ovat kolmen ja yhdeksän kuukauden kuluttua. Tarkastuksissa arvioidaan pitkän aikavälin tuloksia.

Harkitsetko vatsanahan muotoiluleikkausta? Varaa aika vastaanotolle

Mikäli olet harkitsemassa vatsanahan muotoiluleikkausta, varaa arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Vastaanottokäynnillä käydään läpi asiakkaan esteettiset tavoitteet ja odotukset sekä asiakasta askarruttavat asiat.

Jos olet kiinnostunut plastiikkakirurgisista toimenpiteistä ja haluat keskustella etukäteen erilaisista vaihtoehdoista, voit varata ajan erikoissairaanhoitajalle. Erikoissairaanhoitajan vastaanottokäynti on maksuton.

Plastiikkakirurgille ja erikoissairaanhoitajalle voit varata ajan soittamalla NEO Estetiikan numeroon 010 414 4882. Voit lähettää myös sähköpostia osoitteella estetiikka.neo@mehilainen.fi.

Asiantuntijat

Aino Rönnblad

plastiikkakirurgi

Erkki Suominen

plastiikkakirurgi

Esko Veräjänkorva

plastiikkakirurgi