Etusivu / Palvelut / Esteettiset palvelut / Rinnat / Rintojen pienennys

Rintojen pienennys

Monet naiset kärsivät suurista rinnoista joko kosmeettisista tai fyysisistä syistä. Rintojen kokoa voidaan pienentää leikkauksella.

Rintojen pienennys (reductioplastia) tehdään kirurgisesti ylimääräistä ihoa ja rintakudosta poistamalla. Toimenpiteen avulla rinnoista saadaan sopusuhtaisemmat koko kehoon nähden. Leikkauksessa tumma iho nännin ympärillä (areola) voidaan pienentää, ja nännin paikkaa voidaan vaihtaa.

Rintojen pienennysleikkaus voi helpottaa myös rintojen suuresta koosta johtuvia niska- ja hartiakipuja. Leikkauksen myötä harrastusmahdollisuudet saattavat lisääntyä ja asuvalikoima laajentua.

Joissakin tapauksissa rintojen pienennysleikkaus voidaan tehdä lääketieteellisistä syistä. Tällöin vakuutusyhtiö tai Kela vaativat plastiikkakirurgin lausunnon ennen leikkausta.

Kenelle rintojen pienennysleikkaus sopii?

Rintojen pienennys sopii kaikenikäisille naisille, joiden rintojen kehitys on valmis. Raskaus ja imetys voivat vaikuttaa rintojenpienennysleikkauksen tuloksiin, minkä vuoksi monet lykkäävät leikkausta, kunnes lasten hankkiminen ei ole enää ajankohtaista.

Hyviä ehdokkaita rintojen pienentämiseen ovat ne, joilla on joku seuraavista haitoista:

 • Rinnat ovat liian suuret ja aiheuttavat vartalon epäsuhdan
 • Krooninen niska-, selkä- tai hartiakipu, joka johtuu liiallisesta rintojen painosta
 • Raskaat, pussimaiset rinnat
 • Syvät painaumat rintaliivien kulkureitillä
 • Ihoärsytys, hautumat rintojen alla
 • Liikuntamahdollisuudet ja fyysinen aktiivisuus ovat rajoittuneet isojen rintojen vuoksi
 • Epämukavuus ja epävarmuus, joka johtuu suurikokoisista rinnoista
 • Rintojen epäsymmetria eli rinnat ovat erikokoiset

Rintojen pienennysleikkauksen tulokset

Rintojen pienennysleikkauksen tehneet potilaat ovat yleensä hyvin tyytyväisiä tuloksiin. Naiset kertovat usein, että keho on sopusuhtaisempi, heillä on enemmän vapautta nauttia fyysisistä toiminnoista ja he ovat tyytyväisiä voidessaan käyttää vaatteita, joita ovat vältelleet aikaisemmin.

Vaikka rintojen pienennysleikkaus aiheuttaa pysyviä arpia, nämä arvet piilotetaan rinnan alle, jolloin ne eivät näy esimerkiksi uimapuvun alta. Arvet myös ajan myötä vaalentuvat ja hämärtyvät huomattavasti. Useimmat naiset hyväksyvät arvet, koska pitävät kehon dramaattista muutosta niiden arvoisena.

Rintojen uusi koko ja muoto ovat pitkäkestoiset. Joskus esimerkiksi painon vaihtelu tai myöhemmät raskaudet voivat vaikuttaa pitkäaikaiseen tulokseen. Silloin voidaan tehdä rintojen kohotusleikkaus, joka auttaa palauttamaan rintojen entiset nuorekkaat ääriviivat.

Pienennysleikkaukseen valmistautuminen

Jos asiakas haluaa tehdä rintojen pienennyksen, on ensimmäinen askel plastiikkakirurgin tapaaminen. Plastiikkakirurgi arvioi asiakkaan terveyttä, keskustelee esteettisistä tavoitteista ja vastaa asiakkaan kysymyksiin.

Konsultaatiossa käydään läpi seuraavat asiat:

 • Aikaisemmat ja nykyiset sairaudet
 • Nykyiset lääkkeet, ravintolisät ja homeopaattiset valmisteet
 • Aikaisemmat leikkaukset
 • Laihduttamisen historia ja tavoitteet

Vastaanottokäynnin aikana plastiikkakirurgi tutkii rintoja, arvioi niiden muodon, koon, ihon kimmoisuuden ja nännien sijainnin. Hän voi myös ottaa valokuvia ja tehdä mittauksia, jotka siirretään asiakkaan omiin henkilökohtaisiin terveystietoihin.

Parhaan mahdollisen leikkaustuloksen saamiseksi on tärkeää noudattaa plastiikkakirurgin antamia ohjeita. Ennen leikkausta sekä leikkauksen jälkeen pitää olla tupakoimatta vähintään 6 – 8 viikkoa. Tiettyjä lääkkeitä pitää välttää, ja ennen leikkausta on hyvä käydä mammografiassa.

Miten rintojen pienennysleikkaus tehdään?

Rintojen pienennysleikkaus voidaan tehdä useammalla eri tavalla. Valittava tekniikka riippuu asiakkaan yksilöllisistä ominaisuuksista, fyysisistä tarpeista ja esteettisistä tavoitteista.

Yleisin menetelmä tarjoaa merkittävimmän rinnan pienennyksen ja noston. Siihen kuuluu kolme viiltoa: ensimmäinen on nännipihan ympärillä, toinen on nännipihan ja rinnan alla sijaitsevan ihopoimun välillä. Kolmas, kaarimainen viilto tehdään rinnan alle.

Viiltojen avulla poistetaan ylimääräinen rinnan iho ja rintakudos. Nänni ja nännipiha siirretään ylöspäin. Nännipihaa voidaan myös pienentää suhteessa rinnan kokoon.

Horisontaalinen, rinnan alla oleva viilto voidaan välttää joissakin tapauksissa rintojen pienennysmäärästä riippuen. Tekniikka ei sovellu kaikille naisille, mutta sitä voidaan harkita tapauskohtaisesti.

Rintojen pienennysleikkaus tehdään nukutuksessa. Rintojen pienennysleikkauksen jälkeen vietetään yleensä yksi yö sairaalassa.

Rintojen pienennysleikkauksesta toipuminen

Leikkauksen jälkeen haavojen päälle laitetaan sidokset, ja leikkausta seuraavana päivänä asiakkaalle sovitetaan oikeanlaiset liivit. Tuki auttaa paranemista ja estää nesteen kertymistä.

Leikkauksen jälkeistä kipua hoidetaan kipulääkkeillä. Kivut lieventyvät yleensä parissa päivässä.

Ensimmäisellä viikolla

 • Voi alkaa liikkua liikkumisen kivun sallimissa rajoissa
 • Voi tehdä kevyitä askareita
 • Vaikutuksen selkä, niska- ja hartiakipuun alkaa huomata

Muutamien viikkojen kuluttua

 • Turvotus ja mustelmat vähenevät
 • Kaikki ompeleet poistetaan tai ne sulavat itsestään
 • Nännin ja nännipihan tunto palautuu vähitellen
 • Voi palata useimpien arjen normaalien toimintojen pariin, myös liikuntaa voi lisätä vähitellen

Muutaman kuukauden kuluttua

 • Rinnat alkavat asettua luonnolliseen muotoonsa
 • Arvet alkavat hämärtyä, vaalentua ja madaltua

Ensimmäinen kontrollikäynti on muutama päivä leikkauksen jälkeen. Seuraavat kontrollit ovat yleensä kuuden kuukauden sekä yhden vuoden kuluttua leikkauksesta.

Harkitsetko rintojen pienennysleikkausta? Varaa aika vastaanotolle

Mikäli harkitset rintojen pienennysleikkausta, varaa arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Vastaanottokäynnillä käydään läpi asiakkaan esteettiset tavoitteet ja odotukset sekä asiakasta askarruttavat asiat.

Jos olet kiinnostunut plastiikkakirurgisista toimenpiteistä ja haluat keskustella etukäteen erilaisista vaihtoehdoista, voit varata ajan erikoissairaanhoitajalle. Erikoissairaanhoitajan vastaanottokäynti on maksuton.

Plastiikkakirurgille ja erikoissairaanhoitajalle voit varata ajan soittamalla NEO Estetiikan numeroon 010 414 4882. Voit lähettää myös sähköpostia osoitteella estetiikka.neo@mehilainen.fi.

Asiantuntijat

Aino Rönnblad

plastiikkakirurgi

Erkki Suominen

plastiikkakirurgi

Esko Veräjänkorva

plastiikkakirurgi