Etusivu / Palvelut / Esteettiset palvelut / Rinnat / Rintojen kohotus

Rintojen kohotus

Rintojen volyymi ei ole ainoa tärkeä tekijä rintojen ulkonäössä, vaan ulkonäköön vaikuttavat myös rintojen muoto ja taso. Rintojen kohotusleikkaus voi auttaa silloin, jos toiveena on kiinteämmät ja nuorekkaan näköiset rinnat tai jos rinnoissa on häiritsevää epäsymmetriaa.

Rintojen kohotusleikkaus (mastopexia) tehdään poistamalla ylimääräistä ihoa ja muotoilemalla rintoja siten, että ne näyttävät kiinteämmiltä ja nuorekkaammilta. Leikkauksen aikana rinnat kohotetaan ja nännit siirretään toiseen paikkaan. Nännipihaa voi myös pienentää leikkauksen aikana.

Mikäli halutaan kasvattaa rinnan volyymia, voidaan käyttää oman rasvan siirtoa tai implantteja. Rintojen kohotusleikkaus ja esimerkiksi implanttien laittaminen tehdään useimmiten erillisinä toimenpiteinä muun muassa arpien minimoimiseksi.

Kenelle rintojen kohotusleikkaus sopii?

Rintojen kohotusleikkaus voidaan tehdä kaikenikäisille naisille. Yleensä leikkauksen kanssa odotetaan, kunnes rintojen kehitys on pysähtynyt. Monet naiset myös siirtävät leikkausta, kunnes lasten hankkiminen ei ole enää ajankohtaista, sillä raskaus ja imetys voivat vaikuttaa tuloksiin. Rintojen kohotusleikkaus ei kuitenkaan yleensä vaikuta imettämiskykyyn, koska nännejä ja maitokanavia ei leikata.

Hyviä ehdokkaita rintojen kohotukseen ovat terveet naiset, jolla on jokin seuraavista vaivoista:

 • Rintojen volyymi on tyydyttävä, mutta rinnat riippuvat
 • Rinnat eivät ole enää kiinteät
 • Roikkuvat rinnat ja nännit, nännipihat osoittavat alaspäin
 • Nännit roikkuvat rintojen alla, ihopoimun alapuolella
 • Rinnat ovat epäsymmetriset

Rintojen kohotusleikkauksella voidaan korjata myös rintojen epäsymmetriaa. On melko tavallista, että toinen rinta on kiinteämpi ja paremmassa asennossa kuin toinen. Vaikka rintojen kohotusleikkauksen tulokset ovat yleensä pitkäikäisempiä pienirintaisilla naisilla, voi toimenpiteestä olla hyötyä naisille rintojen koosta riippumatta.

Rintojen kohotusleikkaukseen valmistautuminen

Kun asiakas harkitsee rintojen kohotusleikkausta, on ensimmäinen askel tapaaminen plastiikkakirurgin kanssa. Plastiikkakirurgi arvioi asiakkaan terveyttä, keskustelee esteettistä tavoitteista ja odotuksista sekä vastaa kysymyksiin, joita asiakkaalla voi olla.

Vastaanotolla keskusteltavat asiat:

 • Aikaisemmat ja nykyiset sairaudet
 • Nykyiset lääkkeet, ravintolisät ja luontaisvalmisteet
 • Aikaisemmat leikkaukset
 • Laihduttamisen historia ja tavoitteet
 • Päihteiden käyttö ja tupakointi

Plastiikkakirurgi tutkii rintojen koon ja muodon, ihon elastisuuden sekä nännin ja nännipihan sijainnin. Hän voi myös ottaa valokuvia ja tehdä mittauksia, jotka siirretään asiakkaan henkilökohtaisiin terveystietoihin.

Sisältyykö leikkaukseen riskejä?

Rintojen kohotusleikkauksia tehdään vuosittain useille naisille. Leikkaukseen voi kuitenkin aina liittyä riskejä, joista keskustellaan plastiikkakirurgin kanssa kohotusleikkausta harkittaessa.

Jotta rintojen kohotusleikkauksen lopputulos olisi paras mahdollinen, on plastiikkakirurgin antamien ennakko-ohjeiden noudattaminen tärkeää.

Ohjeet voivat sisältää mm. seuraavia asioita:

 • Tupakoinnista pidättäytymistä suositellaan noin 6-8 viikkoa ennen ja jälkeen leikkauksen
 • Tiettyjen lääkkeiden välttäminen
 • Etukäteisjärjestely leikkauksen jälkeen, kuten kyyditys kotiin ja kotihoito ensimmäisen 24 tunnin ajan
 • Rintojen mammografiakuvaus ennen leikkausta

Miten rintojen kohotusleikkaus tehdään?

Rintojen kohotusmenetelmiä on olemassa useita. Valittava leikkaustekniikka riippuu asiakkaan yksilöllisistä ominaisuuksista ja esteettisistä tavoitteista.

Yleisimpään menetelmään, joka tarjoaa merkittävän kohotuksen, kuuluu kolme viiltoa:

 • Yksi nännipihan ympärillä
 • Toinen pystysuoraan nännipihasta rintojen alla sijaitsevaan ihopoimuun asti
 • Kolmas rintojen alla luonnollisien poimujen mukaan

Viiltojen jälkeen poistetaan ylimääräinen rinnan iho ja rintakudos muotoillaan. Nänni ja nännipiha siirretään ylemmäs, ja ne jäävät kiinni rintakudoksiin. Nännipihan voi myös pienentää tarvittaessa. Koska nännejä ja nännipihoja ei leikata, nännin tuntoherkkyyden ja imetyskyvyn ei pitäisi muuttua.

Joissakin tapauksissa kolmas viilto rintojen alla voidaan välttää, mutta tämä muutettu tekniikka ei kuitenkaan sovellu kaikille naisille.

Rintojen kohotusleikkauksesta toipuminen

Leikkauksen jälkeen käytetään harsotaitoksia, joita tukevat rintaliivit. Leikkauksen jälkeen on hyvä nousta sängystä lyhyeksi aikaa. Kipua voi esiintyä ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen, mutta kivut ovat hallittavissa kipulääkkeiden avulla.

Paranemisen tahti on yksilöllistä, mutta keskimäärin toipuminen etenee alla kuvaillun mukaisesti.

Ensimmäisellä viikolla

 • Voi aloittaa liikkumisen kivun sallimissa rajoissa
 • Voi tehdä kevyitä askareita
 • Siteet vaihdetaan

Muutaman viikon kuluttua

 • Turvotus ja mustelmat vähenevät
 • Ompeleet sulavat itsestään
 • Nännin tunto paranee asteittain
 • Voi liikkua ja työskennellä ilman rajoituksia

Muutaman kuukauden kuluttua

 • Rinnat alkavat asettautua luonnolliseen muotoon
 • Arvet alkavat vaalentua ja hämärtyä

Rintojen kohotusleikkauksen tulokset

Tulokset näkyvät muutaman kuukauden kuluessa leikkauksesta, kun rinnoilla on ollut runsaasti aikaa parantua. Rintojen taso nousee, ja myös nänni ja nännipihan sijainti näyttävät miellyttävämmältä.

Rintojen kohotusleikkauksesta jää pysyvät arvet, mutta arvet voi helposti piilottaa rinnan alle. Arvet myös vaalentuvat ja hämärtyvät huomattavasti ajan myötä.

Useimmiten uusi rintojen muoto säilyy useita vuosia. Pitkäaikaiseen tulokseen voivat vaikuttaa erilaiset tekijät, kuten painon vaihtelu tai raskaus.

Harkitsetko rintojen kohotusleikkausta? Varaa aika vastaanotolle

Mikäli harkitset rintojen kohotusleikkausta, varaa arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Vastaanottokäynnillä käydään läpi asiakkaan esteettiset tavoitteet ja odotukset sekä asiakasta askarruttavat asiat.

Jos olet kiinnostunut plastiikkakirurgisista toimenpiteistä ja haluat keskustella etukäteen erilaisista vaihtoehdoista, voit varata ajan erikoissairaanhoitajalle. Erikoissairaanhoitajan vastaanottokäynti on maksuton.

Plastiikkakirurgille ja erikoissairaanhoitajalle voit varata ajan soittamalla NEO Estetiikan numeroon 010 414 4882. Voit lähettää myös sähköpostia osoitteella estetiikka.neo@mehilainen.fi.

Asiantuntijat

Aino Rönnblad

plastiikkakirurgi

Erkki Suominen

plastiikkakirurgi

Esko Veräjänkorva

plastiikkakirurgi