Etusivu / Palvelut / Esteettiset palvelut / Iho / Ihomuutosten ja ihosyövän hoito

Ihomuutosten ja ihosyövän hoito

Ihosyöpä on yleisin syöpä maailmassa, ja sen esiintyvyys kasvaa edelleen.

Kuka tahansa voi saada sen ihotyypistä, kansallisuudesta tai iästä riippumatta. Vaikka ihosyöpiä löytyy joka puolelta kehoa, noin 80 prosenttia niistä esiintyy kasvoissa, päässä tai kaulassa.

Ihosyövän hoito riippuu kyseisestä syöpämuutoksesta ja sen sijainnista. Osa ihosyövistä voidaan hoitaa hyvin kosmeettisin tuloksin paikallishoitovoiteilla tai PDT-valohoidolla ihotautilääkärin toimesta, mutta osa vaatii poistamista kokonaan leikkaamalla riittävän suurin reuna-aluein. Ihosyövän esiastemuutoksia voidaan hoitaa myös jäädytyshoidolla.

Varaa aika vastaanotolle!

Voit tulla NEO Estetiikan plastiikkakirurgin vastaanotolle, jos sinulla on jo todettu ihosyöpä tai hyvänlaatuinen kasvain tai jos epäilet sitä. Plastiikkakirurgi tutkii vastaanotolla ihosi ja arvioi fyysisen terveytesi.

Yleensä hoitotoimenpide voidaan tehdä saman käynnin yhteydessä, joten kannattaa varautua mahdolliseen poissaoloon työstä. Toimenpiteen jälkeen voi olla turvotusta tai pieniä mustelmia toimenpidealueella.

Ajan voit varata NEO Estetiikan numerosta 010 414 4882. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella estetiikka.neo@mehilainen.fi.

Koepala kertoo tarkan diagnoosin

Diagnoosi saattaa olla ihomuutoksen ulkonäön perusteella ilmeinen, mutta usein tarkka diagnoosi ja sen myötä hoitokeino selviää vasta koepalan perusteella. Pigmenttimuutosten arvioinnissa dermatoskooppi helpottaa terveiden ja hyvänlaatuisten luomien erottamista epäilyttävistä, poistoa vaativista luomimuutoksista.

Suurin osa ihosyövistä poistetaan plastiikkakirurgin toimesta. Jos syöpä on pieni, voidaan menettely yleensä suorittaa nopeasti ja helposti paikallispuudutuksessa vastaanottokäynnin yhteydessä. Monissa tapauksissa arpi on lähes huomaamaton, koska se pyritään sijoittamaan kasvojen luonnollisten ryppyjen, poimujen tai ääriviivojen alueelle.

Plastiikkakirurgin vastaanotolla hoidettavat ihosyövät

  • Tyvisolusyöpä (basaliooma) on yleisin ja vähemmän vaarallinen ihosyövän muoto. Se kasvaa ja leviää paikallisesti.
  • Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi. Okasolusyöpä näkyy usein huulten, kasvojen tai korvien alueella. Toisinaan se voi lähettää etäpesäkkeitä imusolmukkeisiin ja sisäelimiin.
  • Melanooma kuuluu kaikkein vaarallisimpiin ihosyöpiin. Jos se havaitaan ajoissa, se voidaan kokonaan parantaa.

Tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä vaihtelevat ulkonäöltään

  • Pieni, valkoinen tai vaaleanpunainen läiskä tai kyhmy
  • Punainen piste, joka on karhea, kuiva tai hilseilevä
  • Kovahkot, punaiset, kiinteät tai karstaiset kyhmyt tai läiskät
  • Haavauma joka ei parane 2-4 viikon kuluttua tai näyttää parantuvan ja sitten taas uusiutuu
  • Valkoinen kyhmy, joka näyttää arpikudokselta

Melanoomaa yleensä epäillään, kun luomi muuttaa kokoa, muotoa tai väriä tai kyseessä on uusi luomi tai ihomuutos aiemmin terveellä iholla. Melanooma on usein epäsymmetrinen, epätarkkarajainen, kirjava muutos.

Muut ihon kasvaimet

Plastiikkakirurgi voi hoitaa ihosyövän lisäksi myös muita ihon hyvänlaatuisia kasvaimia. Kasvaimen poistamisen jälkeen kudospuutos korjataan tarvittaessa paikallisella kielekkeellä tai ihosiirrolla. Toimenpide vaatii plastiikkakirurgin taitoa ja kokemusta varsinkin kasvojen alueella, jotta lopputuloksesta saadaan huomaamaton.

Asiantuntijat

Mervi Liutu

ihotautilääkäri, allergologi

Susanna Majasuo

ihotautilääkäri, allergologi

Aino Rönnblad

plastiikkakirurgi

Erkki Suominen

plastiikkakirurgi

Esko Veräjänkorva

plastiikkakirurgi