Etusivu / Palvelut / Esteettiset palvelut / Iho / Hoitomenetelmät / Pistoshoidot / botuliini

Pistoshoidot / botuliini

Botuliini poistaa kasvojen voimakkaat rypyt: ne, jotka eivät johdu ikääntymisestä tai auringolle altistumisesta, vaan kasvojen liikkeistä kuten nauramisesta, hymyilemisestä tai vuosia kestäneestä kulmien kurtistamisesta.

Botuliini on puhdistettu terapeuttinen aine, joka poistaa uurteet kasvojen yläosassa heikentämällä ihoa vetäviä lihaksia.

Botuliinipistoshoito ongelma-alueilla rentouttaa ihon alla olevia lihaksia, jolloin iho muuttuu sileämmäksi ja raikkaammaksi.

Mihin botuliinihoitoa käytetään?

Botuliinipistoshoito on yleisimmin käytetty hoito yli 30-vuotiaille aikuisille.

Se tasoittaa esimerkiksi seuraavia yleisiä ongelmia:

 • Sibelius-rypyt (pystysuorat rypyt kulmakarvojen välillä)
 • Otsan rypyt (horisontaalisen otsarypyt)
 • ”Hymyrypyt” lähellä silmiä
 • Platysma-lihaksen (kaulan lihas) juonteet, jotka näkyvät kaulassa paksuina juonteina.

Botuliinipistokset ovat turvallinen ja tehokas myös muiden tilanteiden hoitamisessa:

 • Silmäluomen spasmi tai silmien lihasspasmit, jotka voivat aiheuttaa karsastuksen
 • Kasvojen lihasten epätasapaino
 • Kaulan lihasten spasmi
 • Spastiset lihakset potilailla, joilla on CP-vamma (aivovauriovamma)
 • Migreeni
 • Liiallinen kämmenien tai kainaloiden hikoilu

Oletko kiinnostunut botuliinipistoshoidosta? Varaa aika vastaanotolle!

Mikäli olet kiinnostunut botuliinipistoshoidosta, varaa aika NEO Estetiikan plastiikkakirurgin vastaanotolle. Jos olet kiinnostunut myös muista plastiikkakirurgisista toimenpiteistä tai esteettisistä hoitovaihtoehdoista, voit varata keskusteluajan myös NEO Estetiikan erikoissairaanhoitajalle ennen plastiikkakirurgin tapaamista. Erikoissairaanhoitajan vastaanottokäynti on maksuton.

Plastiikkakirurgille ja erikoissairaanhoitajalle voit varata ajan NEO Estetiikan numerosta 010 235 3575 tai nettiajanvarauksemme kautta. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella estetiikka.neo@mehilainen.fi.

Miten hoito tehdään?

Ennen hoidon aloittamista asiakkaan yksilöllisistä tarpeista, toiveista ja tavoitteista keskustellaan plastiikkakirurgin vastaanotolla. Plastiikkakirurgi arvioi myös asiakkaan terveyttä.

Vastaanotolla selvitetään:

 • Nykyiset ja aikaisemmat sairaudet sekä raskaudet ja imetysaika
 • Lääkitys, myös ravintolisät ja luontaistuotevalmisteet
 • Allergiat

Nopea ja lähes kivuton toimenpide

Botuliinitoksiinipistokset ovat nopeita, eikä niihin liity juuri kipua. Pistoksessa käytetään ultra-ohutta neulaa, joka useimpien potilaiden mielestä aiheuttaa huomattavasti vähemmän epämukavuutta kuin mitä he etukäteen odottivat.

Pistokset tehdään vastaanotolla, joka kestää yleensä 10–15 minuuttia. Yksittäiset pistokset vievät vain sekunnin. Puudutusta ei tarvita, mutta plastiikkakirurgi voi asiakkaan toiveesta käyttää puudutusgeeliä.

Pistosten määrä riippuu hoidettavasta alueesta. Kaulaan tai otsaan voidaan laittaa noin 8–12 pistosta, Sibelius-ryppyihin kulmakarvojen välillä 5–7 pistosta ja ryppyihin silmien ympärillä 2–3 pistosta kummankin silmän alueelle.

Muut hoitovaihtoehdot

Syviin, ikääntymisestä johtuviin otsa- ja Sibelius-ryppyihin plastiikkakirurgi voi suositella otsankohotusleikkausta.

Kasvojen rypyt voivat johtua myös liiallisesta auringonotosta tai ikääntymisestä. Mikäli tällaiset rypyt eivät ole keskittyneet kasvojen yläosiin, voi plastiikkakirurgi suositella hoitokeinoksi myös erilaisia ihon kuorintatekniikoita: kemiallista kuorintaa, mekaanista kuorintaa tai laserkuorintaa.

Miltä näytän ja miltä tuntuu heti injektion jälkeen?

Heti käsittelyn jälkeen voi palata töihin ja normaaliin päivittäiseen toimintaan. Mustelmia ja turvotusta saattaa esiintyä injektiokohdassa.

Käsittelyn jälkeen suositellaan ensimmäisen 3–5 tunnin ajan välttämään kumartumista tai ponnistamista. Käsittelyn tavoitteena on lääkkeen vaikutus lihakseen pistokohdassa, ja liikunta tai kasvohieronta voi levittää lääkkeitä alueille, joihin sitä ei ole tarkoitettu.

Botuliinipistoshoidot tulokset

Botuliinitoksiinihoidon täydellisten tulosten näkyminen voi viedä muutamia päiviä. Vaikutus kestää yleensä kolmesta kuuteen kuukautta.

Jatkuvia tuloksia ylläpidetään säännöllisellä hoidolla. Mikäli hoitoa ei uusita, poistuu botuliinitoksiini kehosta kokonaan ja ulkonäkö palautuu hoitoja edeltävään tilaan.

Asiantuntijat

Pia Hukkila

erikoissairaanhoitaja

Satu Karlsson

erikoissairaanhoitaja

Minna Laukkavirta

verisuonikirurgi

Mervi Liutu

ihotautilääkäri, allergologi

Susanna Majasuo

ihotautilääkäri, allergologi

Aino Rönnblad

plastiikkakirurgi

Erkki Suominen

plastiikkakirurgi

Esko Veräjänkorva

plastiikkakirurgi

Videot

NEO Estetiikka, silmäluomileikkaus

Kemiallinen kuorinta