Etusivu / Palvelut / Esteettiset palvelut / Iho / Hoitomenetelmät / Ihomuutokset ja ihosyöpä

Ihomuutokset ja ihosyöpä

Suurin osa ihosyövistä poistetaan plastiikkakirurgin tai ihotautilääkärin toimesta. Jos syöpä on pieni, voidaan poisto yleensä suorittaa nopeasti ja helposti paikallispuudutuksessa vastaanottokäynnin yhteydessä.

Plastiikkakirurgi voi hoitaa ihosyövän lisäksi myös muita ihon hyvänlaatuisia kasvaimia. Kasvaimen poistamisen jälkeen kudospuutos korjataan tarvittaessa paikallisella kielekkeellä tai ihosiirrolla. Toimenpide vaatii plastiikkakirurgin taitoa ja kokemusta varsinkin kasvojen alueella, jotta lopputuloksesta saadaan huomaamaton.

Varaa aika vastaanotolle!

Voit tulla NEO Estetiikan plastiikkakirurgin vastaanotolle, jos sinulla on jo todettu ihosyöpä tai hyvänlaatuinen kasvain tai jos epäilet sitä. Plastiikkakirurgi tutkii vastaanotolla ihosi ja arvioi terveyttäsi.

Yleensä hoitotoimenpide voidaan tehdä saman käynnin yhteydessä, joten kannattaa varautua mahdolliseen poissaoloon työstä. Toimenpiteen jälkeen voi olla turvotusta tai pieniä mustelmia.

Ajan voit varata NEO Estetiikan numerosta 010 235 3575 tai nettiajanvarauksemme kautta. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella estetiikka.neo@mehilainen.fi.

Miten ihosyöpä poistetaan?

Ihosyövän poistomenetelmä riippuu ihosyövän tyypistä, kasvuvaiheesta ja sijainnista. Plastiikkakirurgin tavoitteena on poistaa kasvain niin, että alue palautuu toiminnallisesti ja esteettisesti mahdollisimman hyväksi.

Jos syöpä on pieni, voi plastiikkakirurgi poistaa sen paikallispuudutuksessa pienellä viillolla, josta jäävä arpi on hyvin huomaamaton. Muut hoitomuodot voivat olla sädehoito, jäädytyshoito ja valohoito.

Jos syöpä on kooltaan suurempi tai se on levinnyt imusolmukkeisiin, voi leikkaus voi olla tarpeellinen. Jos syövän poistamisen jälkeen syntyy kosmeettinen pehmeäkudospuutos, voi plastiikkakirurgi käyttää korjaavia tekniikoita kuten ihonsiirtoa tai ihon kielekkeitä. Tämän tarkoituksena on säilyttää kasvojen ulkonäkö ja toiminta mahdollisimman hyvinä.

Suurin osa toimenpiteistä suoritetaan päiväkirurgisena operaationa, jolloin potilaat pääsevät kotiin leikkauspäivänä. Suurikokoisen syövän poisto ja plastiikkakirurgiset korjaukset saattavat vaatia nukutuksen.

Ihosyövän poiston jälkeen

Monissa tapauksissa poistosta aiheutuva arpi on lähes huomaamaton, koska se pyritään sijoittamaan kasvojen luonnollisten ryppyjen, poimujen tai ääriviivojen alueelle.

Aluksi arpi voi olla punainen tai vaaleanpunainen. Poistoleikkauksen jälkeen on tärkeää noudattaa plastiikkakirurgin ohjeita, jotta haava paranisi kunnolla. Paranemisnopeus riippuu haavan koosta ja ihonlaadusta sekä siitä, kuinka hyvin haavaa hoidetaan toimenpiteen jälkeen.

Säännölliset seurannat

Säännölliset seurantakäynnit varmistavat, että syöpä ei ole uusiutumassa. Ihosyöpäkontrollit voidaan järjestää myös terveyskeskuksessa tai työterveyslääkärin vastaanotolla. Kontrollit tehdään yleensä 6 kuukauden välein 3 – 5 vuoden ajan.

Ihosyövän uusiutumista ehkäisevät toimet

Leikkauksen jälkeen tulee vähentää riskiä ihosyövän uusiutumiseen noudattamalla seuraavia varotoimia:

  • Vältä pitkäaikaista altistumista auringolle, erityisesti kesäkuukausien aikana ja keskipäivällä. Muista, että UV-säteet kulkevat pilvien läpi ja heijastuvat hiekasta, lumesta ja vedestä.
  • Käytä aurinkovoidetta.
  • Tarkasta iho säännöllisesti. Jos huomaat jotain epäilyttävää, ota yhteys lääkäriin.

Asiantuntijat

Mervi Liutu

ihotautilääkäri, allergologi

Susanna Majasuo

ihotautilääkäri, allergologi

Aino Rönnblad

plastiikkakirurgi

Erkki Suominen

plastiikkakirurgi

Esko Veräjänkorva

plastiikkakirurgi