Etusivu / Palvelut / Allergiat ja astma / Allergiset oireet

Allergiset oireet

Allergia_NEO_allergiset-oireet

Allergisia oireita voivat olla toistuva nuha, tukkoinen nenä, erilaiset iho-oireet sekä hengitysoireet.

Allergian merkkejä voivat olla esimerkiksi toistuva ihottuma, ihon lehahtelu, nokkosihottuma, toistuva kutina, pitkittynyt yskä, hengenahdistus, hengityksen vinkuminen, jatkuva nuha, aivastelu, nenän tukkoisuus, silmien punoitus tai kutina.

Jos sinulla on allergisia oireita, varaa aika Allergia NEO:n erikoislääkärin vastaanotolle. Vastaanotolla arvioidaan oireiden syy sekä tarpeelliset testit ja hoidot. Ajan saat nopeasti puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Toistuva nuha

Noin 30 prosenttia suomalaisista sairastaa allergista nuhaa, ja joka viidennellä suomalaisella on siitepölyallergia. Keväällä lehtipuiden siitepölyaikaan on myös monien nuhaa aiheuttavien virustautien esiintymishuippu.

Virustauteihin allergialääkkeet eivät auta, mutta allergiseen nuhaan on saatavilla tehokkaita hoitoja.

Myös ympärivuotinen allerginen nuha on tavallista. Allergisen nuhan aiheuttajana voi olla esimerkiksi eläinpöly. Allergiatestauksella selviää, onko taustalla allergiaa.

Allergiatestaus voidaan tehdä verikokeesta tai ihon pistotestillä. Pelkkä positiivinen testitulos ei varmuudella kerro oireiden aiheuttajaa, koska osa testipositiivisista henkilöistä ei välttämättä saa oireita testissä positiiviseksi todetusta allergeenista.

Allergiaan perehtynyt lääkäri auttaa hoidon oikeassa suuntaamisessa.  Allergiatestaus on myös välttämätön työkalu silloin, kun mietitään siedätyshoitoa.

Tukkoinen nenä

Nenän tukkoisuuden ja vuotavan nenän taustalla voi olla monta eri asiaa allergiasta nenän rakenteellisiin vikoihin ja nenän sivuontelotulehduksiin.

Osa rakennevioista voi olla synnynnäisiä, tai ne voivat kehittyä kasvun myötä. Välttämättä ei tarvita mitään aikaisempaa tapaturmaa. Myös nenän polyyppitauti voi aiheuttaa hankalaa nenän tukkoisuutta.

Asian selvittely saattaa vaatia allergiatestejä, nenän tähystystutkimusta tai kuvantamistutkimusta. Nenän limakalvojen tilanne voidaan selvittää luotettavasti nenän viipalekuvauksella.

Nykyaikaisella laitteistolla tehty tietokonetomografia on turvallinen ja sädemäärä on erittäin pieni. Käytössämme on myös magneettikuvauslaitteisto. Allergiaan perehtyneet korvalääkärimme ohjaavat sinut yksilöllisesti tarvittaviin tutkimuksiin ja hoitoon.

Rakennevikoja voidaan hoitaa leikkaamalla. Samoin toistuvat poskiontelotulehdukset saadaan vähenemään nykyaikaisella tähystysleikkauksella.

Allergisesta ja ei-allergisesta nuhasta johtuvaa nenän tukkoisuutta voidaan hoitaa limakalvojen radiofrekvenssikäsittelyllä. Myös allergisen nuhan siedätyshoito on tarvittaessa käytettävissäsi.

Allerginen ihottuma

Allerginen ihottuma johtuu tavallisimmin kemikaalien aiheuttamasta viivästyneestä kosketusallergiasta ja se ilmenee ihoalueella, joka altistuu allergian aiheuttajalle. Usein oireet leviävät laajemmille ihoalueille.

Kosketusallergiaa aiheuttavat esimerkiksi kosmetiikan säilöntäaineet ja hajusteet. Samoja aineosia on useimmissa pesu- ja puhdistusaineissa.

Säilöntäaineita on myös monissa teollisuuden kemikaaleissa. Erilaiset kumimateriaalit, maalit tai kovetettavat muovit ja liimat voivat aiheuttaa kosketusallergioita. Myös kasveihin ja jäkäliin voi liittyä kosketusallergiaa.

Allergiaoireet voivat kehittyä paljaille ihoalueille myös ilmavälitteisesti ilman suoraa ihokosketusta. Harvinaisissa tapauksissa voi myös proteiinirakenteinen aine (esimerkiksi eläin- tai elintarvikeperäinen) aiheuttaa käsien proteiinikosketusihottumaa.

Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on tavallinen ihottuma, jota 10 – 20 prosenttia suomalaisista sairastaa jossain ikävaiheessa. Sille on tyypillistä kutiseva, pitkittyvä ja toistuva ihottuma, joka eri-ikäisillä oireilee hieman eri alueilla ihoa.

Tärkeintä ihottuman hillinnässä on tehokas paikallishoito, johon perusvoiteiden lisäksi kuuluu ihotulehduksen riittävä hoito. Kortisonipaikallishoidon lisäksi ihon tulehduksen hoitona ovat nykyään käytettävissä kalsineuriinin estäjät, erityisesti takrolimuusivoide.

Osalla potilaista myös allergiset tekijät voivat pahentaa ihottumaa, ja silloin allergiatesteistä on apua hoidon suunnittelussa. Allergialääkärimme auttavat sinua tehokkaan paikallishoidon löytämisessä ja mahdollisten allergisten tekijöiden selvittämisessä.

Anafylaktinen reaktio (äkillinen yliherkkyysreaktio)

Anafylaksia tarkoittaa äkillistä yliherkkyysreaktiota. Tavallinen anafylaktisen reaktion alkuoire on kihelmöinti ja kutina iholla, nielussa, suussa, päänahassa, jalkapohjissa tai kämmenissä.

Kihelmöinti ja kutina leviävät muutamassa minuutissa ympäri kehon. Ihoon saattaa nousta nokkosihottumaa. Iholle, usein huuliin ja silmäluomiin, voi nousta selvää turvotusta. Potilas kokee kurkun kuristavan, ja henki saattaa vinkua.

Ruuan aiheuttamassa reaktiossa voi myös vatsaa kouristaa, ja potilas saattaa oksentaa tai ripuloida. Vaikeimmissa tapauksissa verenpaine laskee, ja sydämeen tulee rytmihäiriöitä. Potilas on hengenvaarassa. Anafylaktinen reaktio kehittyy huippuunsa 10–30 minuutissa.

Anafylaktisen reaktion ensiapuhoito on adrenaliinipistos lihakseen, ja samalla hakeudutaan päivystykseen ambulanssilla. Adrenaliinin lisäksi hoitona on yleensä kortisoni ja antihistamiini, joilla ei kuitenkaan ole nopeaa vaikutusta kuten adrenaliinilla.

Mikä aiheuttaa anafylaktisen reaktion?

Anafylaktisen reaktion jälkeen on tärkeää selvittää sen aiheuttaja, jotta reaktio voidaan myöhemmin estää.

Lapsilla tavallisia äkillisen yliherkkyysreaktion aiheuttajia ovat ruoka-aineet, muun muassa pähkinät ja siemenet, maito, muna sekä viljatuotteet. Ampiaisen tai mehiläisen pisto voi myös laukaista äkillisen yliherkkyysreaktion. Aikuisilla myös lääkeaineet voivat laukaista reaktion, lapsilla se on harvinaisempaa.

Aiheuttajan selvittämisessä ovat tärkeitä tarkat tiedot reaktioita edeltäneistä tapahtumista. Mitä ruokaa potilas söi ennen reaktiota, oliko käytössä lääkkeitä, edelsikö rasitus oireita? Allergiatesteillä päästään yleensä jäljille aiheuttajasta, mutta joskus tarvitaan monimutkaisempia testejä.

Suuri osa anafylaktisina pidetyistä reaktioista osoittautuu onneksi tarkemmissa tutkimuksissa joksikin muuksi reaktioksi. Sellaisia ovat ennen kaikkea tavallinen pyörtyminen eli kollapsi, pelkoreaktio, paniikkihäiriökohtaus tai yleistynyt hikinokkosihottuma.

Kun diagnoosi on varmistettu, ohjataan potilas käyttämään kertakäyttöistä adrenaliinikynää, joka on ensiapuhoito, jos hän on vahingossa nauttinut esimerkiksi ruokaa, jolle hän on voimakkaasti allerginen. Adrenaliinipistoksen käytön ohjaus on syytä antaa sille lähipiirille, joka on yleensä päivittäin potilaan lähellä. Esimerkiksi päivähoitohenkilökunnan on syytä osata pistostekniikka ja tietää, koska adrenaliini pitää lapsipotilaalle antaa.

 

Allergiatestit

Antibioottiallergia

Pähkinäallergia

Siedätyshoidot

Lasten allergiat