Etusivu / Palvelut / Allergiat ja astma / Allergiatestit

Allergiatestit

Allergia_NEO_Koivuallergia

Allergia NEO:ssa allergian aiheuttajaa tutkitaan uusimmilla menetelmillä. Allergiatesteihin pääsee nopeasti erikoislääkärin lähetteellä.

Allergian aiheuttajaa voidaan vaivasta riippuen tutkia kolmella erilaisella testillä: allergeenispesifisten IgE-vasta-aineiden määrityksellä seerumista, ihopistokokeella tai epikutaanitestillä.

Jos sinulla on allergisia oireita, kannattaa niiden syy selvittää. Allergia NEO:ssa testeihin saa ajan nopeasti ilman jonottamista. Lähetettä varten varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle puhelimitse 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta.

Allergeenispesifisen IgE vasta-aineen määritys

IgE-välitteistä allergista herkistymistä voidaan mitata ihon pistotestin ohella allergeenispesifien IgE-vasta-aineiden osoituksella verinäytteestä. Ne saattavat tuoda apua tilanteisiin, joissa allergian aiheuttaja on epäselvä. Allergista herkistymistä mittaavien testien tuloksen kliinisen merkityksen arvioi aina hoitava lääkäri. Testin tulos on tulkittava myös allergeenikohtaisesti.

Uutuutena IgE-välitteisten allergeenien testaamisessa on ns. komponenttidiagnostiikka. Sillä on perinteisiä allergiatestejä selvästi parempi osuvuus potilaan oireisiin.  Monissa ruuissa on koivun siitepölyn kanssa ristireagoivia allergeeneja, jotka kuitenkin ovat hyvin labiileja ja hajoavat helposti ruuansulatuskanavassa, eivätkä yleensä aiheuta vaikeita oireita.

Sen sijaan stabiileille proteiineille herkistyneet saavat todennäköisemmin vaikeita reaktioita. Näitä voidaan selvittää IgE-komponenttidiagnostiikalla.

Ihopistokoe eli prick-testi

Prick-testillä eli pistotestillä tutkitaan IgE-välitteistä allergiaa, joka aiheuttaa yleensä limakalvo-oireita. Oireita voivat olla nuha, silmien kutina, turvotus ja vuotaminen ja/tai hengenahdistus. Tyypillisiä aiheuttajia ovat siitepölyt, eläimet (kissa, koira) ja pölypunkit.

Aikuisilla esiintyy joskus harvoin välittömän ruoka-aineallergian aiheuttamia suolisto- ja/tai yleisoireita (nokkosrokko, suun, kielen ja nielun turvotus, anafylaksia). Yleisreaktio kehittyy toisinaan ruoka-aineen ja fyysisen rasituksen yhteisvaikutuksena.

Iho-oireena voidaan joskus nähdä nokkosrokkoa kohdassa, jossa aiheuttavaa ainetta (ruoka-aine, eläimen hilse ym.) on joutunut kosketukseen ihon kanssa.

Prick-testissä kehittyy paukama, jonka keskihalkaisijaa verrataan positiivisena kontrollina käytetyn histamiiniliuoksen aiheuttaman paukaman kokoon. Tulosta pidetään positiivisena, mikäli testiaineen aiheuttama reaktio on vähintään histamiinipaukaman kokoinen.

Allergiavasta-aineita (IgE) voidaan tutkia myös verikokein.

Epikutaanitesti

Kosketusallergian ja allergisen kosketusihottuman aiheuttajia voivat olla esimerkiksi kosmetiikkatuotteiden, pesuaineiden, maalien, liimojen ja kumimateriaalien sisältämät kemikaalit tai erilaiset metallit.

Kosketusallergia tutkitaan epikutaanitestillä (eli lapputestillä). Testissä selän tai olkavarsien ihoa vasten asetetaan epäiltyjä kosketusallergian aiheuttajia pienissä alumiinikuvuissa. Testiaineet ovat standardoituja ja turvallisia tuotteita, joissa on pieni määrä tutkittavaa ainetta sopivana laimennoksena.

Testiaineita pidetään ihoa vasten 2 vuorokautta. Lopullinen luku ja tuloksen arvio tehdään 1-3 vuorokauden kuluttua. Joskus arvio uusitaan vielä muutamaa vuorokautta myöhemmin.

Positiivinen ihotestireaktio epikutaanitestissä on testikohtaan ilmaantuva punoitus, turvotus ja näppylöinti. Kosketusallergiaan ei liity vaikean (anafylaktisen) reaktion riskiä.

Allergiset oireet

Antibioottiallergia

Pähkinäallergia

Siedätyshoidot

Lasten allergiat