Etusivu / Painonpudotusohjelmasta välineet pysyvään muutokseen

Painonpudotusohjelmasta välineet pysyvään muutokseen

Taija-WileniusNEO Painonhallintaklinikan hoito-ohjelmassa tähdätään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Avainasemassa ovat psykologin vetämät ryhmäistunnot, jossa opitaan pysyvän elämäntapamuutoksen vaatimia taitoja. Hoito-ohjelmassa mukana ovat myös lääkäri, ravitsemusterapeutti sekä kuntovalmentaja.

– Alussa jotkut ovat ihmeissään, kun eivät saakaan tarkkaa listaa siitä, mitä saa syödä ja mitä ei. On erittäin tärkeää muistaa, että pysyvien tulosten kannalta ei auta vaikka kuinka tehokkaasti paino putoaisi jollain tiukalla kuurilla, jos palaa takaisin vanhoihin tapoihin. Silloin paino tulee takaisin, NEO Painonhallintaklinikan psykologi Taija Wilenius toteaa.

Ryhmän vetäjänä käyttäytymisen asiantuntija

Hoito-ohjelmassa ryhmän päävetäjänä toimii psykologi. Tämän lisäksi tiimissä ovat mukana ravitsemusterapeutti, lääkäri sekä kuntovalmentaja.

Ravitsemusterapeutti antaa tietoa painonhallinnan kannalta hyvästä ravinnosta. Lääkäri vastaa ryhmän lääketieteellisestä osuudesta, ja tietenkin hoito-ohjelman alussa ja lopussa olevista yksilöllisistä lääkärikäynneistä. Fyysistä kuntoa kehitetään ryhmävalmennuksessa kuntovalmentajan johdolla.

Painonhallintaklinikalla tähdätään asteittaisiin, mutta pysyviin muutoksiin. Hoito-ohjelma kestää useamman kuukauden, sillä uusia tapoja ei opita hetkessä.

– Päävetäjänä on ihmisen käyttäytymisen asiantuntija eli psykologi siitä syystä, että moni kyllä tietää miten pitäisi toimia, mutta käyttäytymistapojen muuttamiseen ei pelkkä tieto riitä. Painonhallintaklinikan hoito-ohjelma ei ole dieetti, vaan tässä tähdätään nimenomaan pysyviin tuloksiin. Ja ainut tapa pysyvien tulosten saavuttamiseen on oman ajattelun ja toiminnan muuttaminen sekä uusien taitojen opetteleminen, Wilenius korostaa.

Painoakin seurataan

Hoito-ohjelman ryhmä kokoontuu 19 kertaa, joista 11 kertaa psykologin, ravitsemusterapeutin ja lääkärin ohjaamina. Osallistujien painoa seurataan punnitusten avulla.

Punnitus tehdään erillisessä huoneessa yksilöllisesti, eli omaa painoa ei tarvitse jakaa muiden ryhmäläisten kanssa. Samalla on mahdollisuus saada yksilöllistä neuvontaa.

– Painoa seurataan, koska se tutkitusti auttaa saavuttamaan tuloksia. Vaikka punnitsemme osallistujia, ei paino ole ainoa eikä edes keskeisin asia, jota seuraamme. Tärkeintä on, että oppii uusia taitoja ja alkaa käyttää niitä arkielämässä, jolloin on mahdollista saada terveempi elämä ja jaksaa paremmin. Me haemme siis kokonaisvaltaista hyvinvointia, Taija Wilenius.

Oppia syömisen hallintaan

Ryhmässä tehdään jokaisella kerralla erilaisia harjoituksia. Harjoitukset koskevat jollakin tavalla kehon viestien tunnistamista ja vahvistavat niin sanottua ”tietoista syömistä” (mindful eating).

– Me olemme usein hyvin taitavia sulkemaan pois mielestä erilaiset kehon tuntemukset kun keskitymme muuhun. Syöminen saattaa tapahtua ”puolihuomaamatta”, kun katselemme telkkaria tai mielemme on ihan muissa asioissa, Wilenius kuvailee.

– Syömisen hallinnan kannalta on kuitenkin erittäin tärkeää, että oppii suuntaamaan huomiota kehoon. Tämä kyky on kuin lihas: tarkkaavaisuuden suuntaamista voi harjoitella, ja siksi teemme sitä ryhmissä säännöllisesti.

Ryhmän harjoitukset liittyvät myös rauhoittumiseen, ja moni osallistuja onkin kokenut saavansa harjoitusten avulla myös kokonaisvaltaisempaa apua esimerkiksi stressinhallintaan.

– Harjoitukset voivat liittyä myös esimerkiksi mielitekojen hallintaan. Teemme myös harjoituksia, joiden tarkoituksena on lisätä osallistujien pitkän tähtäimen motivaatiota, Taija Wilenius kertoo.

Osallistujan käsikirja on laaja tietopaketti

Hoito-ohjelman kokoontumisiin kuuluu myös pienimuotoinen luento-osuus, jonka aikana annetaan hyvin laajasti tietoa monen tyyppisistä painonhallintaan keskeisesti liittyvistä asioista.

Tärkeimmät asiat on aina koottu osallistujan käsikirjaan, johon osallistujat saavat jokaiselta kerralta materiaalia kotiin vietäväksi. Osallistujan käsikirjassa on myös paljon ohjeita kotityöskentelyn tueksi.

– On tärkeää, että osallistujat alkavat tehdä pieniä tai isompiakin muutoksia arkeen ja harjoittelevat ryhmässä opittuja taitoja myös tapaamisten välillä, Wilenius sanoo.

Kaiken kaikkiaan 10 kuukauden aikana materiaalia kertyy noin 100 sivun verran, eli ryhmän päätyttyä jokaisella on kattava tietopaketti painonhallintaan liittyvistä asioista myös tulevaisuutta ajatellen.

Kuntovalmennus auttaa terveellisten liikuntatottumusten löytymisessä

Kuntovalmennukseen osallistutaan hoito-ohjelman aikana kahdeksan kertaa kuntovalmentajan johdolla.

Valmennuksen tavoitteena on kehittää kuntoa kokonaisvaltaisesti, antaa osallistujalle tietoa ja arvokkaita oivalluksia kestävyyden, liikkuvuuden ja lihaskunnon merkityksestä omaan arkeen ja jaksamiseen. Näitä kunnon osa-alueita kokeillaan ja opetellaan käytännönläheisesti omaa kehon painoa apuna käyttäen ja jokaisen kunnolle sopivalla tavalla.

Kurssilainen saa tietopaketin harjoittelun perusasioista ja harjoitusohjelman, joka on muunneltavissa oman kuntotason mukaan sopivaksi.

Vertaistuki on hyvä tsemppari

Ryhmässä myös keskustellaan ja jaetaan kokemuksia. Monelle vertaistuki onkin tärkeä tsemppari painonpudotuksessa. Usein keskustelu kumpuaa kyseisen tapaamiskerran teemasta.

– Toisilta voi saada hyviä ideoita myös omaan arkeen. Moni kokee, että painon pudottaminen ryhmän tuen avulla on myös iloista ja rennompaa kuin yksin työskentely. Ryhmämuotoisuus ei myöskään tarkoita sitä, ettei saisi myös yksilöllistä ohjausta, Taija Wilenius korostaa.

– Ryhmän aikana seuraamme jokaisen edistymistä. Tarpeen tullen jokainen voi saada henkilökohtaisempaa neuvontaa ja tukea sähköpostin, puhelimen tai yksilötapaamisen muodossa. Moni kokee tärkeäksi myös sen, että hoito-ohjelman päätyttyäkin painonhallintaklinikaltamme voi saada seurantaa ja tukea painonhallintaan.

Lue lisää NEO Painonhallintaklinikan hoito-ohjelmasta

Julkaistu: 14.08.2016 | Päivitetty: 30.01.2017