Etusivu / Olkapään vamma kannattaa hoitaa nopeasti – älä päästä vaivaa kroonistumaan

Olkapään vamma kannattaa hoitaa nopeasti – älä päästä vaivaa kroonistumaan

Olkapää on ihmiskehon liikkuvin nivel, joka reagoi herkästi kuormitukseen ja rasitukseen. Olkapään vammat tulee hoitaa kuntoon, sillä kroonistunutta vaivaa on aina hankalampi hoitaa. Tyypillisiä olkapään kroonisia vaivoja ovat kipu ja liikerajoitus.

Mehiläinen NEO:n ortopedi Terho Kainonen painottaa, että olkapään kivun tai vamman kanssa kannattaisi hakeutua hoitoon mahdollisimman nopeasti.

– Suurimmalla osalla suomalaisista on jonkinlaisia olkapäävaivoja elämänsä aikana. Jos olkapään akuutti vamma jätetään hoitamatta, on mahdollista, että vamma kroonistuu. Vanhan vaivan hoitaminen on aina mutkikkaampaa. Tällöin myöskään hoidon lopputulos ei välttämättä ole odotusten mukainen, Kainonen kertoo.

Kun akuutin vamman hoito aloitetaan heti, tarkoittaa se usein myös täyttä toipumista. Tällöin vanha vamma ei ala vihoitella uudelleen.

– Jos vamma päästään hoitamaan nopeasti sen syntymisen jälkeen, hoitovaste on hyvä. Tällöin vaiva harvemmin uusiutuu. Kroonistunut vamma on eri asia, silloin hoito yleensä jatkuu pidempään.

– Apua saa kuitenkin aina, joten kroonisenkin olkapäävamman kanssa kannattaa hakeutua lääkäriin tai vähintään fysioterapiaan. Yleensä olkapään tilanne saadaan oikealla hoidolla aina paremmaksi.

Fysioterapialla tärkeä osuus kuntoutuksessa

Terho-KainonenOlkapään vammoja voidaan hoitaa muun muassa fysioterapialla, lääkkeillä ja levolla. Joskus olkapää vaatii myös leikkaushoitoa. Hoidon muoto riippuu aina vammasta.

– Jos harrastaa aktiivisesti urheilua ja loukkaa olkapäänsä, kannattaa ehdottomasti käydä lääkärissä tutkituttamassa vamma. Tutkimuksina otetaan usein röntgenkuvaus ja magneettitutkimus. Lääkäri osaa antaa ohjeet liikkeisiin, joita olkapään kanssa voi heti tehdä. Leikkausarvio tehdään potilaan tutkimuksen ja kuvalöydösten perusteella. Lääkäri voi myös ohjata potilaan lähetteellä fysioterapeutille, joka tekee kuntoutusohjelman ja varmistaa potilaan kanssa oikeat liikeradat.

Fysikaalisen hoidon merkitys olkapään kuntoutuksessa on suuri.

– Jos vamma on vaatinut leikkaushoidon, on fysioterapia käytännössä välttämätöntä. Jos olkapää taas ei ole vaatinut leikkausta, voi fysikaalinen hoito silti nopeuttaa kuntoutusta huomattavasti. Leikkauksen jälkeen ja ilmankin leikkausta kannattaa varata fysioterapeutille vähintään kaksi kuntoutuskäyntikertaa, jotta saa tarvittavat ohjeet, Kainonen kehottaa.

Liike on lääke

Kroonisia olkapään vammoja esiintyy tyypillisesti keski-ikäisillä ihmisillä, mutta myös paljon urheilevilla ihmisillä. Vaikka vamma olisi syntynyt urheillessa, ei liikuntaa pidä unohtaa kuntoutusvaiheessa.

– Liike on lääke, kuten sanonta kuuluu. Potilas voi tehdä kuntouttavia toimenpiteitä oma-aloitteisesti, mutta ohjeet kannattaa aina kysyä lääkäriltä tai fysioterapeutilta.

– Oma vinkkini potilaille on kolmen H:n ohje: hillitty, hallittu ja harkittu. Lihasharjoitteita voi tehdä näillä ohjeilla. Heti ei kannata lähteä takaisin urheilemaan, vaan keskittyä huolelliseen kuntoutukseen.

Tuki- ja liikuntaelinvaivat

Urheilijan tarina: vapaaottelija Juha Saarinen