Etusivu / Muistipulmat kannattaa selvittää

Muistipulmat kannattaa selvittää

Muistin hidastuminen kuuluu normaaliin ikääntymiseen, mutta arkea haittaavat muistivaikeudet voivat olla merkki alkavasta muistisairaudesta.

Raja normaalin ikääntymisen ja alkavan muistisairauden välillä on häilyvä. Nimimuistin sekä mieleen painamisen ja palauttamisen hidastuminen kuuluu normaaliin vanhenemiseen, kertoo neurologi Juha Rinne Neuro NEO:sta.

Milloin lääkäriin?

Muistisairaudessa uusien asioiden oppiminen ja mielessä säilyttäminen heikentyvät, mikä johtaa toiminnan hidastumiseen, epävarmuuteen ja virheisiin erityisesti vaativissa tehtävissä. Rutiininomaiset tehtävät sujuvat vaikeuksitta, mutta esimerkiksi uuden kännykän tai pesukoneen käyttö voi tuottaa yllättäviä pulmia.

– Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos henkilö itse tai omainen kokee, että muisti on heikentynyt selvästi ja oireet pahenevat koko ajan. Oireita ovat esimerkiksi toistuvat tavaroiden katoamiset, samojen asioiden kyseleminen sekä tehtävien ja tapaamisten varmisteleminen, Juha Rinne tiivistää.

Varhainen toteaminen hyödyttää

Muistiongelmat voivat johtua myös stressistä, uupumuksesta, masennuksesta, sopimattomasta lääkityksestä tai yleissairaudesta. Diagnoosi varmistuttua muistisairaille tehdään yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, joka sisältää muun muassa lääkehoidon ja kokonaistilanteen säännöllisen seurannan ja arvioinnin.

– Mitä varhaisemmin muistisairaus todetaan ja hoito päästään aloittamaan, sitä paremmin se vaikuttaa. Lääkkeillä voidaan lievittää sairauden oireita ja hidastaa niiden etenemistä.

Vastaanotolla potilas ja omainen haastatellaan ja tehdään normaali lääkärintarkastus. Muita mahdollisia tutkimuksia ovat laboratoriokokeet, muistin ja muiden tiedonkäsittelytoimintojen arviointi sekä aivojen kuvantamistutkimukset. Vastaanotolle voi tulla myös muualla tehtyjen tutkimusten kanssa.

Neuro NEO:ssa muistitiimiin kuuluu erikoislääkäri, muistihoitaja, neuropsykologi ja aivojen kuvantamistutkimusten tulkintaan erikoistunut neuroradiologi.

Pidä muisti virkeänä

  • Vältä riskitekijöitä: korkea verenpaine, kolesteroli ja verensokeri.
  • Syö terveellistä kala- ja kasvispainotteista ravintoa.
  • Käytä alkoholia vain kohtuullisesti.
  • Liiku säännöllisesti ja lepää riittävästi.
  • Käytä aivojasi, opiskele ja tapaa muita ihmisiä.

Etenevät muistisairaudet

  • alkavat tavallisimmin 65 ikävuoden jälkeen
  • yleisimmät Alzheimerin tauti, verenkiertoperäinen muistisairaus, Lewyn kappale -tauti, Parkinsonin tautiin liittyvä muistisairaus sekä otsa-ohimolohkorappeumat

 

 

Julkaistu: 06.05.2016 | Päivitetty: 16.08.2016